Babka wiosenna

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 1 osoby

niezwykle lekka, wilgotna i bardzo smaczna

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 1 osoby

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej
    1 szklanka mąki ziemniaczanej
    6 jajek L
    1 szklanka cukru pudru
    2 łyżeczki cukru waniliowego
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    250 gram masła
    6 łyżek oleju
    250 gram mrożonego rozdrobnionego szpinaku
    1 kisiel wiśniowy
    lukier
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki Desery

Babka wiosenna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Miękkie masło przełożyć do miski. Dodać żółtka oraz cukier puder i cukier waniliowy. Utrzeć razem na gładką masę. Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać do masy maślanej. Dodać olej i dobrze razem połączyć. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać do ciasta i dokładnie razem wymieszać.
    Ciasto podzielić na trzy części. Szpinak rozmrozić, dokładnie odcisnąć z nadmiaru wody i dodać do jednej porcji. Wymieszać. Do drugiej porcji ciasta wsypać kisiel (proszek) i wymieszać. Jeżeli kolor nie będzie zbyt intensywny można dodać kilka kropel czerwonego barwnika. Trzecią porcję ciasta pozostawić bez żadnego dodatku.
    Formę do babki wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Jeżeli mamy formę silikonową nie musimy jej niczym smarować.
    Do formy dać porcję jasnego ciasta. Wyrównać. Na to wyłożyć porcję ciasta ze szpinakiem i również wyrównać. Na samym końcu wyłożyć porcję z kisielem i również wyrównać.
    Babkę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 1 godzinę w 180 st C.
    Po upieczeniu ostudzić i polać lukrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować