Babka wiosenna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Miękkie masło przełożyć do miski. Dodać żółtka oraz cukier puder i cukier waniliowy. Utrzeć razem na gładką masę. Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać do masy maślanej. Dodać olej i dobrze razem połączyć. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać do ciasta i dokładnie razem wymieszać.
Ciasto podzielić na trzy części. Szpinak rozmrozić, dokładnie odcisnąć z nadmiaru wody i dodać do jednej porcji. Wymieszać. Do drugiej porcji ciasta wsypać kisiel (proszek) i wymieszać. Jeżeli kolor nie będzie zbyt intensywny można dodać kilka kropel czerwonego barwnika. Trzecią porcję ciasta pozostawić bez żadnego dodatku.
Formę do babki wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Jeżeli mamy formę silikonową nie musimy jej niczym smarować.
Do formy dać porcję jasnego ciasta. Wyrównać. Na to wyłożyć porcję ciasta ze szpinakiem i również wyrównać. Na samym końcu wyłożyć porcję z kisielem i również wyrównać.
Babkę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 1 godzinę w 180 st C.
Po upieczeniu ostudzić i polać lukrem.
Komentarze