BABKA TULIPAN NA BIALKACH

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Jak to zawsze podczas świątecznych wypieków zostają nam białka a że nic nie powinno w kuchni się marnować możemy wykonać taką oto babkę. Przyznam że jest to babka idealna, wilgotna, wielosmakowa i długo utrzymująca świeżość. Polecam nie tylko od święta.

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto podstawowe:
    2 szklanki mąki pszennej
    6 białek
    2 całe jajka
    1/2 szklanki mleka
    2/3 szklanki oleju
    1 szklanka cukru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Ciasto białe:
    2 łyżki kokosu
    2 łyżki soku z cytryny

    Ciasto makowe:
    2 łyżki suchego maku
    Kilka kropel olejku migdałowego ( opcjonalnie)

    Ciasto czekoladowe:
    1/2 czekolady deserowej lub 2 łyżki kakao
    2 łyżki śmietanki
    1/2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
    2 łyżki mielonych orzechow
    1 łyżka spirytusu

    Ciasto z kisielem:
    1 kisiel wiśniowy
    1/4 szklanki mleka

    Forma na babkę z kominkiem
    Tłuszcz do formy
    Bułką tarta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki Babka wielkanocna

Babka tulipan na bialkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto podstawowe:
    Białka oddzielić od żółtek ( 2 jajka), białka dodać do pozostałych i ubić na sztywno pianę, powoli dodawać cukier i nadal ubijać do białości. Zmniejszyć obroty miksera i powoli dodawać mąkę z proszkiem, olej oraz mleko. Ciasto podzielić na 4 części.
  • 2. Ciasto białe:
    Dodać kokos oraz sok z cytryny i delikatnie wymieszać.
  • 3. Ciasto makowe:
    Dodać mąkę oraz olejek, wymieszać.
  • 4. Ciasto czekoladowe:
    Czekoladę wraz że śmietanka rozpuścić w kąpieli wodnej, przestudzic. Do ciasta dodać resztę składników i wymieszać.
  • 5. Ciasto z kisielem:
    Kisiel rozmieszac w mleku dodać do ciasta .
  • 6. Formę na babkę wysmarować dokładnie tłuszczem i obsypać tarta bułką.
  • 7. Nałożyć warstwami ciasto do formy:
    1. Ciasto białe
    2. Ciasto makowe
    3. Ciasto czekoladowe
    4. Ciasto z kiesielem
  • 8. Pieczenie: 60 minut, temp. 170 stopni, do suchego patyczka.
  • 9. Po wystygnięciu babkę możemy polać polewą i posypać migdałami lub posypać cukrem pudrem.

Porady

Moje ciasto z kisielem nie jest intensywnie rozowe poniewaz nie dodaje barwnikow tak jak podawane jest w innych przepisach. Mak mozna wczwesniej sparzyc i osuszyc na sciereczce.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować