Babka "Tulipan"

4.5 (184 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Moja kolejna propozycja pysznej babki na wielkanocny stół.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
    5 jajek
    1 szklanka cukru
    250g margaryny
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    pół szklanki oleju rzepakowego
    1 kisiel truskawkowy
    3 łyżki suchego maku
    2 łyżki kakao

    lukier: 150g cukru pudru
    2 łyżki soku z cytryny
    1-2 łyżki gorącej wody

    kamyczki czekoladowe do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.5 (184 ocen)

Babka "tulipan" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę utrzeć na puch z cukrem, dodając po jednym żółtku. Następnie dodawać na przemian mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i olej. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z ciastem.
  • ciasto podziel na 4 części 2. Ciasto podzielić na cztery równe części. Do pierwszej dodać mak, do drugiej kisiel, do trzeciej kakao, a czwartą pozostawić, nic nie dodając. Każdą część dokładnie wymieszać.
  • przed pieczeniem 3. Ciasto wykładać warstwami do silikonowej formy na babkę z kominem (o śr.22 cm). Piec ok.50 minut w 180 st.(do tzw.suchego patyczka). Składniki na lukier utrzeć i polać ostudzoną babkę. Wierzch posypać kamyczkami czekoladowymi. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Olej

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować