pomarańczowo-jabłkowa babka jogurtowa

4.5 (187 ocen)

babka jest bardzo smaczna, wilgotna i delikatna................SMACZNEGO!!!

Składniki:

  • jogurt naturalny 180 ml, mąka pszenna 500 z Kopytowa 3 szklanki, proszek do pieczenia 3 łyżeczki, olej rzepakowy 3/4 szklanki, jajka 5 sztuk, cukier 1 szklanka, pomarańcze 2 sztuki, jabłka 4 sztuki, polewa czekoladowa - w opisie, kolorowa posypka - ile potrzeba
Wystaw ocenę:

4.5 (187 ocen)

Zobacz również:

Babka wielkanocna Desery

Pomarańczowo-jabłkowa babka jogurtowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • etap 1. dobrze ubić pianę z białek i cukru, dodać żółtka, olej, jogurt i krótko zmiksować
  • etap 2. wsypać przesianą mąkę z proszkiem i i zmiksować krótko do połączenia składników
  • etap 3. forma silikonowa 24cm z kominkiem - na dnie położyć kawałeczki pomarańczy, jabłek
  • etap 4. dać na to trochę ciasta, znowu kawałki owoców, dać część ciasta, znowu owoce i resztę ciasta
  • etap 5. piec w 200C około 45 minut, do suchego patyczka, ciasto z formy wyjąć zupełnie wystudzone
  • etap 6. w kąpieli wodnej rozpuścić tabliczkę białej czekolady z 2 łyżkami gęstej śmietany
  • etap 7. polać polewą babkę i posypać kolorową posypką, odstawić do zastygnięcia polewy
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować