Babka piernikowa

4 (2 ocen)

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Babka piernikowa, czy piernik w kształcie babki.
Jak kto woli. Prosty przepis,
który przyda się na święta. To ciasto możecie zrobić na ostatnią chwilę, a co ważne,
jego przygotowanie nie zajmie wiele czasu.

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki
    3/4 szklanki cukru
    1 łyżka kakao
    1 opakowanie przyprawy do piernika 20 g.
    1 pełna łyżeczka sody oczyszczonej
    2 łyżki miodu
    2 jajka
    3/4 szklanki oleju
    3/4 szklanki mleka

    Polewa:
    100 g. czekolady mlecznej
    50 g. śmietanki 30 %
Wystaw ocenę:

4 (2 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Babka piernikowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Babka piernikowa 1. Do miski wsypać wszystkie składniki sypkie. Wymieszać.
    Następnie wbić jajka, dodać miód, olej i mleko.
    Zmiksować do połączenia składników.
    Gotowe ciasto przełożyć do foremki na babkę, wysmarowanej margaryną
    i posypanej bułką tartą.
    Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni, 50-55 minut.
  • Babka piernikowa 2. Śmietankę podgrzać w rondelku, dodać czekoladę połamaną na kawałki i mieszać,
    aż czekolada się rozpuści.
    Wystudzoną babkę, polać polewą.

Porady

Można też upiec ciasto w prostokątne, płaskiej blaszce i przełożyć powidłami, do tego polewa czekoladowa i pyszny piernik gotowy. Pamiętajcie tylko, że w płaskiej blaszce pieczemy krócej, 40-45 minut.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mieszanka przypraw

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować