REKLAMA

Babka piernikowa

wyświetlono: 161 | dodany do książki kucharskiej: 2 | polecenia: 0

Miękka i wilgotna babka, pachnąca świętami. Spokojnie możecie ją upiec
zamiast piernika. Przygotowanie nie zajmie Wam wiele czasu, a efekt zachwyci.
Moja babka oblana jest białą czekoladą, ale możecie zamienić ją na czekoladę
gorzką, lub mleczną. Zamiast czekolady, można polać babkę lukrem, lub najprościej,
posypać cukrem pudrem. Gwarantuję, że w każdej wersji będzie pyszna :)

opublikowany: 25.11.2021
Udostępnij Pinterest
  • więcej niż 10 osób
  • 30 min
  • Łatwy

Składniki:

  • 250 g. masła, lub margaryny
    1 niepełna szklanka cukru
    4 jajka
    szczypta soli
    1 łyżka miodu
    2 szklanki mąki pszennej tortowej
    1/2 szklanki mleka
    2 łyżeczki sody oczyszczonej
    2 łyżeczki przyprawy do piernika
    1 łyżeczka cynamonu
    4 łyżeczki dżemu (miałam wiśniowy)

    Polewa:
    1 tabliczka białej czekolady
    50 g. śmietanki 30 %
Ocena:

(średnia 5 z 1 głosów)

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • Babka piernikowa 1. Masło utrzeć z cukrem, dodać żółtka i miód.
    Jeszcze chwilę ucierać.
    Następnie dodać resztę składników i wszystko razem zmiksować,
    żeby składniki się połączyły.
    Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać do ciasta i wymieszać łyżką.
    Foremkę na babkę nasmarować masłem i posypać bułką tartą. Przełożyć do niej ciasto.
    Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni, 55-60 minut.
  • Babka piernikowa 2. Po wystudzeniu udekorować babkę polewą.

    Śmietankę podgrzać. Dodać połamaną na kawałki czekoladę i mieszać aż czekolada
    się rozpuści i powstanie jednolita polewa.
    Jeśli wolicie polewę z ciemnej czekolady, to proporcje będą 1:1
    Tyle śmietanki ile czekolady. 100 g. czekolady i 100 g. śmietanki.

Porady

Babkę można polukrować, lub posypać cukrem pudrem.

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: monika016 monika016

Babka piernikowa

Piernik w nietypowej formie. Upieczony w formie do babki. Wilgotny i smaczny, bardzo prosty i szybki w przygotowaniu.

kategoria: piernik Desery opublikowany: 12.10.2015 | wyświetlono: 280 Książki kucharskie: 5 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE