Babka na maślance z czekoladą

0 (0 ocen)

  • 1 min
  • Łatwy

Babka na maślance to idealne ciasto na Wielkanoc, ale i na inne okazje. Jest przepyszna, miękka, wilgotna i długo zachowuje świeżość. Jest niesamowicie smaczna, najlepsza jaką jadłam. Można polać ją czekoladą lub dowolnie ozdobić.

  • 1 min
  • Łatwy

Składniki:

  • Babka
    1 szklanka maślanki
    2 szklanki mąki tortowej
    4 jajka
    1 szklanka cukru
    0,5szklanki oleju
    1 łyżeczka sody
    1 tabliczka czekolady

    Polewa
    1/4 margaryny
    2 łyżki cukru
    2 łyżki kakao
    2 łyżki mleka

    Masło
    Mąka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki Desery

Babka na maślance z czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jaja miksujemy z cukrem na puch. Mąkę przesiewamy z sodą. Dodajemy naprzemian mąkę z sodą, maślankę i olej do masy jajecznej. Czekoladę kruszymy na małe kawałki i dodajemy do ciasta, mieszamy łyżką. Formę smarujemy masłem i obsypuje mąką. Przekładamy ciasto do formy, pieczemy około 40-50minut (do suchego patyczka) w 170 stopniach. Po upieczeniu, studzimy.
    Po przestygnięciu wyjmujemy babkę z formy i dekorujemy.
    Wszystkie składniki polewy podgrzewamy, uważając by ich nie zagotować, mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto polewamy ciepłą polewą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować