Babka kokosowa na maślance stracciatella

5 (157 ocen)

  • 2 godz.

Bardzo lubię babki , a zwłaszcza te na maślance, ciasto jest miękkie , wilgotne i pachnące,a lukier i polewa dodają jej wyjątkowego smaku.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto
    170 g masła
    2 szklanki mąki tortowej
    1 szklanka cukru
    1 szklanka maślanki stracciatella
    1 szklanka wiórek kokosowych
    3 jajka
    1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 cukier z wanilią
    1/2 łyżeczki soli
    Lukier
    3 łyżeczki maślanki stracciatella
    70 g cukru pudru
    Polewa
    50 g czekolady deserowej
Wystaw ocenę:

5 (157 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Babki Desery

Babka kokosowa na maślance stracciatella - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia przez sitko i wymieszać z solą.
    Miękkie masło miksować przez chwilę,dodać cukier i ponownie miksować przez około10 minut. Wsypać cukier z wanilią i dodawać po 1 jaku cały czas miksując.Następnie dodawać naprzemiennie suche składniki i maślankę ,na koniec wsypać kokos i starannie wymieszać.
  • 2. Formę na babkę wysmarować masłem i opruszyć mąką , przełożyć surowe ciasto i włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec około 50-60 minut.
  • 3. Do miseczki wsypać cukier puder , dodać maślankę i energicznie mieszać przez około 2 minuty.
    Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej.
    Ostudzoną babkę udekorować lukrem i polewą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Maślanka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować