Babka migdałowa

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Coś słodkiego do weekendowej kawki. Podstawowy przepis na babkę z dodatkiem
ekstraktu migdałowego i płatków migdałów.
Do tego polewa z białej czekolady
i uprażone płatki migdałowe do dekoracji.
Jeśli lubicie smak migdałowy, to musicie spróbować i sami ocenić.

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kostka margaryny (250 g.)
    1 szklanka cukru
    5 jajek
    1 łyżeczka naturalnego ekstraktu migdałowego
    2 szklanki mąki pszennej tortowej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    7 łyżek płatków migdałów

    Polewa:
    60 g. białej czekolady
    3 łyżki śmietanki 30 %

    Dodatkowo:
    2 łyżki płatków migdałów do dekoracji ciasta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Babka migdałowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Babka migdałowa 1. Margarynę pokroić na mniejsze kawałki i utrzeć z cukrem.
    Dodać jajka i ekstrakt migdałowy. Dalej ucierać. Na koniec wsypać mąkę
    i proszek do pieczenia. Ucierać jeszcze chwilę, żeby składniki się połączyły.
    W ostatnim kroku dodać płatki migdałów. I wymieszać wszystko łyżką.
    Tak przygotowane ciasto przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
    Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni
    i piec 55-60 minut. Czas pieczenia zależy od piekarnika.
    Najlepiej sprawdzić patyczkiem.
  • Babka migdałowa 2. Śmietankę podgrzać w rondelku, dodać połamaną na kawałki czekoladę
    i mieszać, aż czekolada się rozpuści.

    Płatki migdałów uprażyć na suchej patelni.

    Wystudzone ciasto udekorować polewą i prażonymi płatkami migdałów.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Migdały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować