Mandarynkowa pychotka

4.46 (149 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Ciasto ślicznie wygląda i wyśmienicie smakuje.

Składniki:

  • ● 5 jajek
    ● 3/4 szkl. cukru
    ● 3/4 szkl. mąki pszennej i 2 łyżki ziemniaczanej
    ● łyżeczka proszku do pieczenia
    ● 4 puszki mandarynek
    ● 1/2 l soku pomarańczowego
    ● 2 budynie wanil.
    ● 1 l śmietany 30-proc.
    ● 2 łyżki cukru pudru
    ● 3 op. śmietan-fiksu
    ● 25 herbatników z jednej strony z czekoladą
Wystaw ocenę:

4.46 (149 ocen)

Zobacz również:

Desery

Mandarynkowa pychotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubijamy, pod koniec
    dodajemy cukier i żółtka. Mieszamy
    z mąkami i proszkiem.
    Pieczemy 30 minut w 180 °C.
  • 2. Mandarynki osączamy, sok
    mieszamy z budyniami, wlewamy
    do gotującego się soku
    pomarańczowego i zagotowujemy.
    Odkładamy 25 mandarynek,
    resztę rozkładamy na
    cieście i smarujemy budyniem.
    Schładzamy w lodówce.
  • 3. Śmietanę ubijamy z cukrem
    pudrem i śmietan-fiksami. 3/4
    wykładamy na budyniu, przykrywamy
    herbatnikami. Dekorujemy
    śmietaną i owocami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mandarynki

Notka redakcyjna

PPWS_07-2009

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować