Drożdżówka z jabłkami

0 (0 ocen)

  • 60 min

Zakręcone miękkie drożdżówki z dodatkiem jabłek i brązowego cukru. Łatwo i szybko się je przygotowuje

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto
    - 75 dag mąki
    - 2 jajka
    - 10 dag cukru
    - 2 łyżeczki cukru waniliowego
    - 10 dag margaryny
    - 2 dag drożdży
    - 300 ml mleka

    Nadzienie
    - 1 kg jabłek
    - 1 łyżeczka cynamonu

    - cukier brązowy
    - trochę rozpuszczonego masła

Drożdżówka z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto - W jednej misce rozpuszczamy letnie mleko z drożdżami i łyżką cukru, odkładamy na chwilę do podrośnięcia. W drugiej misce roztrzepujemy jajka z cukrem i cukrem waniliowym. Do dużej miski przesiewamy mąkę, wlewamy rozpuszczone drożdże, i roztrzepane jajka. Na koniec dodać całą margarynę, zarobić ręką ciasto. Odkładamy ciasto do podrośnięcia aż podwoi swoja objętość.
  • Przygotowane do pieczenia 2. Nadzienie - obieramy jabłka kroimy w kostkę, przekładamy do garnka dodajemy cynamon chwilę podgrzewamy na ogniu.
  • 3. Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt, smarujemy rozpuszczonym masłem, posypujemy brązowym cukrem rozkładamy jabłka. Zwijamy roladę, kroimy na mniejsze kawałki układamy na posmarowanej blaszce.
    Pieczemy 25 minut w temp. 180.
    Posypujemy cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy