Drożdżówka z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto - W jednej misce rozpuszczamy letnie mleko z drożdżami i łyżką cukru, odkładamy na chwilę do podrośnięcia. W drugiej misce roztrzepujemy jajka z cukrem i cukrem waniliowym. Do dużej miski przesiewamy mąkę, wlewamy rozpuszczone drożdże, i roztrzepane jajka. Na koniec dodać całą margarynę, zarobić ręką ciasto. Odkładamy ciasto do podrośnięcia aż podwoi swoja objętość.
2.Nadzienie - obieramy jabłka kroimy w kostkę, przekładamy do garnka dodajemy cynamon chwilę podgrzewamy na ogniu.
3.Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt, smarujemy rozpuszczonym masłem, posypujemy brązowym cukrem rozkładamy jabłka. Zwijamy roladę, kroimy na mniejsze kawałki układamy na posmarowanej blaszce.
Pieczemy 25 minut w temp. 180.
Posypujemy cukrem pudrem.
Komentarze