Tort owocowy

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Tort owocowy z masą jogurtowo - śmietanową z dodatkiem owoców

  • 2 godz.

Składniki:

  • Biszkopt
    - 6 jajek
    - 1 szklanka cukru
    - 1 szklanka mąki
    - 1 łyżeczka proszku
    - 1 łyżka oleju

    Masa jogurtowo-śmietanowa
    - 2 szklanki jogurtu naturalnego
    - 2 1/2 szklanki śmietany kremówki 36%
    - 1/2 szklanki cukru pudru
    - 2 łyżeczki żelatyny
    - 2 łyżki wody

    - winogrona
    - borówka

    Dodatki
    - masa cukrowa biała
    - kolorowe barwniki

    Masa maślana po masę cukrową
    - 1 kostka masła
    - 1 szklanka cukru pudru
    - 1 łyżka mleka

Tort owocowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt - ubijamy pianę z białek, stopniowo wsypujemy cukier i dodajemy żółtka, następnie dodać olej. Na koniec lekko wmieszać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
    Pieczemy w tortownicy średnicy 30 cm.
    Po upieczeniu przekroić na 3 części.
  • 2. Masa - Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i zostawić do ostygnięcia. Kremówkę ubić z cukrem pudrem na sztywno, ale tak nie do końca. Ostudzoną żelatynę dodawać stopniowo do jogurtu ciągle miksując na wolnych obrotach. Do jogurtu z żelatyną dodać ubitą śmietanę i delikatnie wymieszać.
    Podzielić na 2 części do jednej dodać winogrona do drugiej borówki.
  • 3. Przełożenie toru
    Ciasto - masa z borówkami - ciasto - masa z winogronami - ciasto.

    Ucieramy masło z cukrem dodajemy mleko - przygotowaną masą obsmarowujemy cały tort.

    Masę cukrową farbujemy tworzymy żabkę i dodatki.

    Na schłodzony tort nakładamy masę cukrową - dekorujemy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy