Babka jogurtowo budyniowa z czereśniami

4.78 (9 ocen)

  • 40 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Puszysta, delikatnie wilgotna babka z dodatkiem czereśni(w sezonie można dodać świeże owoce). Super słodki dodatek do kawy i herbaty.

  • 40 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Forma do babki z kominem
    Składniki:
    3 duże jajka
    1 szklanka przesianej mąki tortowej(pojemność szklanki 250 ml)
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    1 cukier waniliowy
    Sól do smaku
    200 g jogurtu naturalnego
    1/3 szklanki oleju bez zapachu
    3 budynie waniliowe – 3x40g bez cukru
    ½ szklanki drobnego cukru do wypieków
    Tłuszcz do formy
    1 słoik ciemnych czereśni z syropu – pojemność słoika 300 ml
    Lukier:
    3 czubate łyżki cukru pudru + sok z cytryny
Wystaw ocenę:

4.78 (9 ocen)

Zobacz również:

Ciasto jogurtowe

Babka jogurtowo budyniowa z czereśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: czereśnie osączyć z syropu. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, solą i cukrem waniliowym oraz budyniami. Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Do masy dodać olej, jogurt, wymieszać składniki. Na koniec dodać mąkę partiami – delikatnie mieszać. Formę natłuścić, wylać porcję ciasta, wyłożyć część osączonych czereśni. Wyłożyć porcję ciasta, porcję czereśni. Na koniec wyłożyć pozostałe ciasto – wyrównać. Wstawić do lekko podgrzanego piekarnika – piec 50 minut w temp. 180 stopni(u mnie piekarnik elektryczny, grzanie góra dół). Przed wyjęciem ciasta z piekarnika sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone. Ze składników utrzeć lukier – polać wystudzone ciasto.

Porady

1. babkę można posypać cukrem pudrem zamiast lukru. 2.Gdy nie mamy czereśni możemy użyć wiśni.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jogurt

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować