Babka drożdżowa (z żurawiną i białą morwą)

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 20 min
  • Dla 10 osób

Babka jest bardzo smaczna - miękka, puszysta i długo pozostaje świeża. Za każdym razem ładnie wyrasta.

  • 2 godz. 20 min
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • (Forma z kominkiem o średnicy 23 cm)
    300g mąki pszennej
    80g cukru
    150 ml mleka
    60g masła
    25g drożdży
    3 żółtka
    60g suszonej żurawiny i białej morwy (łącznie)
    1 łyżeczka otartej skórki z cytryny
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    1 szczypta soli
    Lukier:
    2 łyżki mleka
    cukier puder
    Polewa:
    60g masła
    40g cukru pudru
    2 łyżki kakao (około 15g)
    2 łyżki mleka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Babka drożdżowa (z żurawiną i białą morwą) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże pokruszyć do miski, dodać 1 łyżeczkę cukru (przyśpieszy fermentację), około 50 ml letniego mleka i 1 łyżkę mąki.
    Wszystko razem wymieszać, nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut.
    (Rozczyn powinien stać się puszysty jak pianka.)
    Do rozczynu dodać mleko, cukier, skórkę z cytryny, mąkę, żółtka, sól, cukier waniliowy.
    Całość wymieszać łyżką.
    Do wstępnie połączonych składników wlać roztopione i przestudzone masło.
    Ciasto wyrabiać jeszcze przez około 4 minuty.
    Na koniec wsypać żurawinę z morwą i ponownie wymieszać.
    Ciasto przełożyć do foremki wysmarowanej tłuszczem.
    Blaszkę odstawić w ciepłe miejsce na 60 minut.
    Po tym czasie babkę (podrośniętą) wstawić do piekarnika i piec 30 minut w 180 stopniach (na średniej półce).
    Ostudzoną wyjąć z formy.
    Przygotować polewę lub lukier.
    Lukier.
    Cukier puder (tyle, aby powstała gęsta masa) rozmieszać w gorącym mleku i rozsmarować na ostudzonym cieście.
    Polewa.
    W rondelku wymieszać wszystkie produkty na polewę i podgrzewać (mieszając) do momentu rozpuszczenia się składników.
    (Polewa nie może się zagotować.)
    Masę ostudzić i udekorować nią babkę.
    Odstawić do całkowitego zastygnięcia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować