Babka cytrynowa

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Pyszna, sypka babka cytrynowa nie tylko na Wielkanoc. Podaję proporcję na dwie foremki po 1,5 litra każda.

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • CIASTO:

    6 jajek L w temperaturze pokojowej
    300g masła
    skórka otarta i sok z 1 cytryny
    skórka otarta i sok z 2 mandarynek
    300g cukru
    1 cukier z prawdziwą wanilią lub cukier waniliowy
    240g mąki pszennej tortowej
    140g mąki ziemniaczanej
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

    LUKIER CYTRYNOWY:

    1 szklanka cukru pudru
    około 4 łyżek soku z cytryny lub likieru pomarańczowego
    rodzynki i płatki migdałowe do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Babka cytrynowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Babka cytrynowa 1. Uwaga: Jajka ogrzać do temperatury pokojowej.
    Dwie formy na babki po 1,5 litra każda wysmarować dokładnie masłem i wysypać mąką.
    Piekarnik nagrzać do 170 stopni Celsjusza funkcja grzałki góra-dół.

    Masło roztopić, dodać sok i skórkę z cytryny oraz sok i skórkę z mandarynki, przestudzić. Masło ma być ciepłe.
  • 2. Do misy miksera lub większej miski wbić jajka, dodać cukier i ubijać około 10 minut na jasną, gęstą i puszystą masę. W międzyczasie dodać cukier waniliowy.
    Do drugiej miski przesiać mąki razem z proszkiem do pieczenia.
  • Babka cytrynowa 3. Do ubitych jajek dodać mieszankę mąk z proszkiem do pieczenia i krótko zmiksować na małych obrotach miksera do połączenia się składników. Można chwilę miksować mikserem, a później delikatnie wymieszać szpatułką.
  • Babka cytrynowa 4. Do ciasta wlać masło i zmiksować tylko do połączenia się składników.
    Masę wylać do przygotowanych foremek do 2/3 objętości. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 40 minut lub do suchego patyczka.
    Po upieczeniu wyjąć i ostudzić. Po ostudzeniu polukrować.
  • 5. LUKIER CYTRYNOWY:
    Sok z cytryny lub likier pomarańczowy podgrzać. Wymieszać z cukrem pudrem. Lukier powinien być gęsty. Jeśli jest za rzadki dodajemy cukru pudru, jeśli za gęsty soku z cytryny lub likieru pomarańczowego.
    Ciasto przechowujemy pod przykryciem.

Porady

Ciasto po ostudzeniu można zostawić w foremce i przykryć folią spożywczą, a polukrować możemy na drugi dzień. Rodzynki można namoczyć w rumie i takimi udekorować babkę. Mąkę ziemniaczaną w połowie można zastąpić budyniem waniliowym lub śmietankowym bez cukru.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukier Cytryna Mąka tortowa Mandarynki Masło

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować