Babeczki z rabarbarem

5 (9 ocen)

  • 30 min
  • Dla 6 osób

Pora na rabarbar;) U nas dziś babeczki z rabarbarem w roli głównej. Pyszne, wigotne , słodko kwaśne ze skórką pomarańczy i mielonym cynamonem.

  • 30 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • (12 sztuk)
    245 gram mąki orkiszwej/pszennej

    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    szczypta soli

    120 gram cukru np. trzcinowego /ksylitolu

    50 ml oleju rzepakowego

    150 ml mleka / napoju roślinnego

    2 jaja

    1/2 łyżeczki mielonej wanilii

    1 łyżeczka otartej skórki z pomarańczy

    1/2 łyżeczki mielonego cynamonu

    2 łodygi rabarbaru
Wystaw ocenę:

5 (9 ocen)

Zobacz również:

Muffinki z owocami

Babeczki z rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotuj formę na babeczki i włóż papiloty. Obierz rabarbar i pokrój w plasterki.

    Piekarnik nastaw na 180 stopni C. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiej do misy. Wbij jajka i dodaj pozostałe składniki, wymieszaj całość trzepaczką. Do foremek nakładaj łyżką ciasto do 3/4 wysokości. Piecz ok. 20-25 minut w tzw. suchego patyczka. Po ostudzeniu posyp cukrem pudrem lub pudrem z ksylitolu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Rabarbar Mąka orkiszowa Mleko

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować