Babeczki z płynnym kajmakiem

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób

Rewelacyjne babeczki z płynnym środkiem - więcej na wypiekibeaty.com.pl

  • Dla 6 osób

Składniki:

  • masło do wysmarowania foremek
    2,5 łyżki mąki plus odrobina do wysypania foremek
    2 duże żółtka
    1 duże jajko
    1 i 2/3 szklanki kajmaku z puszki
    lody waniliowe - do podania
    opcjonalnie sól morska - polecam
    foremki do zapiekania o pojemności ok. 120 ml (ja robiłam w kokilkach)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Babeczki Babeczki Kajmak

Babeczki z płynnym kajmakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotuj foremki - wysmaruj lekko masłem i obsyp mąką. Rozgrzej piekarnik do 210 stopni.
    Żółtka i jajko utrzyj ze szczyptą soli na puszystą, gęstą masę. Dodaj stopniowo masę kajmakową (polecam masę z Gostynia). Zmiksuj dokładnie i na koniec dodaj mąkę. Masę przełóż do foremek (do 2/3 wysokości).
    Piecz przez około 10 - 12 minut - wierzch zrobi się rumiany. Od razu po wyjęciu z piekarnika ostrożnie podważ nożem i przełóż babeczki na talerz, Przekrój, aby wypłynęła masa. Możesz podać razem z lodami :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa kajmakowa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.48 (160 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

babeczki

To może cię zainteresować