Rewelacyjne babeczki z płynnym środkiem - więcej na wypiekibeaty.com.pl
Dla 6 osób
Składniki:
masło do wysmarowania foremek
2,5 łyżki mąki plus odrobina do wysypania foremek
2 duże żółtka
1 duże jajko
1 i 2/3 szklanki kajmaku z puszki
lody waniliowe - do podania
opcjonalnie sól morska - polecam
foremki do zapiekania o pojemności ok. 120 ml (ja robiłam w kokilkach)
Babeczki z płynnym kajmakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotuj foremki - wysmaruj lekko masłem i obsyp mąką. Rozgrzej piekarnik do 210 stopni.
Żółtka i jajko utrzyj ze szczyptą soli na puszystą, gęstą masę. Dodaj stopniowo masę kajmakową (polecam masę z Gostynia). Zmiksuj dokładnie i na koniec dodaj mąkę. Masę przełóż do foremek (do 2/3 wysokości).
Piecz przez około 10 - 12 minut - wierzch zrobi się rumiany. Od razu po wyjęciu z piekarnika ostrożnie podważ nożem i przełóż babeczki na talerz, Przekrój, aby wypłynęła masa. Możesz podać razem z lodami :)
Komentarze