Korzenne muffiny z dynią i żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Puree z dyni: Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Dużą blachę wyłożyć folią aluminiową. Dynię opłukać, wydrążyć pestki i całą ćwiartkę albo przekrojoną na pół włożyć do piekarnika ( nie obierać skórki z dyni). Dynię piec ok 60 minut. Po 40 minutach warto sprawdzić miękkość dyni i to czy skórka się nie przypala. Wyjąć dynię z piekarnika i zostawić do wystygnięcia. Gdy ostygnie odkroić skórkę i miąższ zmiksować blenderem na mus.
2.Muffiny: Mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę, gałkę muszkatołową oraz przyprawę korzenną wymieszać w dużej misce. W drugiej misce połączyć razem jajka, puree z dyni oraz olej rzepakowy. Składniki mokre połączyć z suchymi, a na końcu dodać suszoną żurawinę. Wszystko razem wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Nie mieszać jednak zbyt długo.
3.Blaszkę do muffinek wyłożyć papilotkami, nałożyć porcje ciasta do foremek ( ¾ foremki) i piec 25 minut w temp. 180 stopni.
Komentarze