Korzenne muffiny z dynią i żurawiną

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 50 min

Sezon na dynię w pełni, dlatego warto korzystać z jej dobrodziejstw i przygotować z jej wykorzystaniem słodkie co nie co na niedzielny podwieczorek.

  • 1 godz. 50 min

Składniki:

  • Na 24 sztuki:

    3 szklanki mąki
    1 i 3/4 szklanki cukru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżeczka sody
    ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
    2 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika
    1 i ½ szklanki oleju rzepakowego
    1 szklanka puree z upieczonej dyni
    4 jaja
    ½ szklanki suszonej żurawiny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Muffinki

Korzenne muffiny z dynią i żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Puree z dyni: Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Dużą blachę wyłożyć folią aluminiową. Dynię opłukać, wydrążyć pestki i całą ćwiartkę albo przekrojoną na pół włożyć do piekarnika ( nie obierać skórki z dyni). Dynię piec ok 60 minut. Po 40 minutach warto sprawdzić miękkość dyni i to czy skórka się nie przypala. Wyjąć dynię z piekarnika i zostawić do wystygnięcia. Gdy ostygnie odkroić skórkę i miąższ zmiksować blenderem na mus.
  • 2. Muffiny: Mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę, gałkę muszkatołową oraz przyprawę korzenną wymieszać w dużej misce. W drugiej misce połączyć razem jajka, puree z dyni oraz olej rzepakowy. Składniki mokre połączyć z suchymi, a na końcu dodać suszoną żurawinę. Wszystko razem wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Nie mieszać jednak zbyt długo.
  • 3. Blaszkę do muffinek wyłożyć papilotkami, nałożyć porcje ciasta do foremek ( ¾ foremki) i piec 25 minut w temp. 180 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia Żurawina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować