Babeczki z gruszkami i konfiturą jarzębinową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto kruche: mąkę wymieszaj wraz z proszkiem do pieczenia. Dodaj cukier, masło i posiekaj całość dokładnie nożem. Następnie dodaj żółtka, śmietanę i zagnieć ciasto. Przełóż do zamrażalnika na około 1 godzinę.
2.W międzyczasie przygotuj nadzienie. Gruszki obierz, pokrój na mniejsze kawałki, zasyp cukrem kryształem, skrop sokiem z cytryny odstaw na około 15-20 minut, aby puściły sok. Po tym czasie odcedź je z nadmiaru soku, posyp cynamonem i cukrem waniliowym. Ciasto wyjmij z zamrażalnika i wylep nim dno i brzegi foremek na babeczki. Zostaw też około ¼ ciasta na wierzch babeczek. Do środka babeczek kładź porcje gruszek i trochę konfitury jarzębinowej. Na końcu na wierzch wyłóż pozostałą część ciasta. Piecz około 25-30 minut w temperaturze 180 stopni.
Komentarze