Babeczki z gruszkami i konfiturą jarzębinową

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Jesienne smaki obfitują w wiele smakowitych owoców. Dobrze jest przygotować domowe konfitury, by potem znalazły się w pysznym i aromatycznym cieście.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • 1 szklanka=250 ml
    Składniki ciasta kruchego:
    300 gram mąki pszennej
    150 gram masła
    Pół szklanki cukru kryształu
    3 żółtka
    2 łyżki śmietany 12 procentowej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Składniki nadzienia:
    Kilka dużych gruszek
    Mały słoiczek gęstej konfitury jarzębinowej (około 200 ml)
    Cynamon
    Cukier kryształ
    Cukier waniliowy-około 1 łyżka
    cytryna
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Kruche babeczki

Babeczki z gruszkami i konfiturą jarzębinową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto kruche: mąkę wymieszaj wraz z proszkiem do pieczenia. Dodaj cukier, masło i posiekaj całość dokładnie nożem. Następnie dodaj żółtka, śmietanę i zagnieć ciasto. Przełóż do zamrażalnika na około 1 godzinę.
  • 2. W międzyczasie przygotuj nadzienie. Gruszki obierz, pokrój na mniejsze kawałki, zasyp cukrem kryształem, skrop sokiem z cytryny odstaw na około 15-20 minut, aby puściły sok. Po tym czasie odcedź je z nadmiaru soku, posyp cynamonem i cukrem waniliowym. Ciasto wyjmij z zamrażalnika i wylep nim dno i brzegi foremek na babeczki. Zostaw też około ¼ ciasta na wierzch babeczek. Do środka babeczek kładź porcje gruszek i trochę konfitury jarzębinowej. Na końcu na wierzch wyłóż pozostałą część ciasta. Piecz około 25-30 minut w temperaturze 180 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jarzębina Gruszki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować