Babeczki z ciasta filo z warzywnym farszem

0 (0 ocen)

  • 45 min

Cudowne jako przystawka, z wyśmienitym nadzieniem - to zresztą można wykorzystać np. w naleśnikach.

  • 45 min

Składniki:

  • 1-2 płaty ciasta filo
    olej do posmarowania foremek
    Farsz:
    5-6 ugotowanych buraczków
    jasna część z 1 pora
    2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    2 ząbki czosnku
    ok. 100 g. żółtego sera - użyłam mimolette o pięknej pomarańczowej barwie
    2 łyżki masła
    sól, pieprz do smaku
    Dodatkowo:
    koperek do posypania
    olej do natłuszczenia foremek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Babeczki z ciasta filo z warzywnym farszem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie:
    Obrane buraczki ścieram na tarce z grubymi oczkami. Jasną część pora kroję w cienkie plasterki, przekładam do rondelka z rozpuszczonym masłem, lekko solę i smażę pod przykryciem ok. 5 minut, mieszając. Dodaję posiekaną pietruszkę i przeciśnięty przez praskę czosnek, jeszcze chwilę smażę razem. Następnie dodaję buraczki, doprawiam do smaku solą i pieprzem, duszę jeszcze 5 minut pod przykryciem. Wyłączam ogień i dodaję starty ser, mieszam.
    Foremki natłuszczam olejem. Z ciasta wycinam kwadraty mniej więcej takiej wielkości, by po wyłożeniu foremek ciasto zanadto nie wystawało. Wykładam ciastem 2-3 warstwy w każdej foremce, po wyłożeniu każdej smaruję ją wodą. Brzegi wystające nad foremkę odcinam nożyczkami. Tak powstałe miseczki faszeruję nadzieniem z warzyw i sera. Babeczki piekę w temperaturze 180 stopni C. do momentu, aż ciasto się zezłoci - u mnie ok. 15 minut. Po upieczeniu delikatnie odwracam foremki i przekładam babeczki na talerz.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować