Cudowne jako przystawka, z wyśmienitym nadzieniem - to zresztą można wykorzystać np. w naleśnikach.
45 min
Składniki:
1-2 płaty ciasta filo
olej do posmarowania foremek
Farsz:
5-6 ugotowanych buraczków
jasna część z 1 pora
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 ząbki czosnku
ok. 100 g. żółtego sera - użyłam mimolette o pięknej pomarańczowej barwie
2 łyżki masła
sól, pieprz do smaku
Dodatkowo:
koperek do posypania
olej do natłuszczenia foremek
Babeczki z ciasta filo z warzywnym farszem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie:
Obrane buraczki ścieram na tarce z grubymi oczkami. Jasną część pora kroję w cienkie plasterki, przekładam do rondelka z rozpuszczonym masłem, lekko solę i smażę pod przykryciem ok. 5 minut, mieszając. Dodaję posiekaną pietruszkę i przeciśnięty przez praskę czosnek, jeszcze chwilę smażę razem. Następnie dodaję buraczki, doprawiam do smaku solą i pieprzem, duszę jeszcze 5 minut pod przykryciem. Wyłączam ogień i dodaję starty ser, mieszam.
Foremki natłuszczam olejem. Z ciasta wycinam kwadraty mniej więcej takiej wielkości, by po wyłożeniu foremek ciasto zanadto nie wystawało. Wykładam ciastem 2-3 warstwy w każdej foremce, po wyłożeniu każdej smaruję ją wodą. Brzegi wystające nad foremkę odcinam nożyczkami. Tak powstałe miseczki faszeruję nadzieniem z warzyw i sera. Babeczki piekę w temperaturze 180 stopni C. do momentu, aż ciasto się zezłoci - u mnie ok. 15 minut. Po upieczeniu delikatnie odwracam foremki i przekładam babeczki na talerz.
Komentarze