Babeczki kakaowe z powidłem (na sodzie)

4.5 (194 ocen)

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Moja kolejna propozycja na proste, pyszne, pięknie wyrośnięte babeczki. Kakaowe, z dodatkiem powideł śliwkowych, pieczone na sodzie.

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki suche:
    -1,5 szklanki przesianej mąki
    -1 czubata łyżka prawdziwego kakao
    -1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
    -1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
    -3/4 szklanki cukru
    -szczypta soli

    Składniki mokre:
    -100 g masła
    -2 jaja
    -2 łyżki soku wyciśniętego z pomarańczy
    -200 g jogurtu naturalnego gęstego

    Dodatkowo:
    -12 łyżeczek powideł śliwkowych
    -cukier puder
Wystaw ocenę:

4.5 (194 ocen)

Babeczki kakaowe z powidłem (na sodzie) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Masło roztapiamy i lekko studzimy. W dwóch osobnych miskach mieszamy ze sobą dokładnie suche i mokre składniki. Następnie mokre przelewamy do suchych, dokładnie mieszamy.

    2. Foremkę do wypieku babeczek wykładamy papilotkami. Wykładamy do nich połowę ciasta. Następnie wykładamy po łyżeczce powideł. Przykrywamy pozostałym ciastem.

    3. Babeczki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy przez 15 minut. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Soda oczyszczona

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować