Czekoladowe muffiny Sowy

0 (0 ocen)

  • 45 min

Pyszne muffiny z przepisu Nigelli Lawson. Wykonanie dekoracji jest banalnie proste i nie trzeba większych umiejętności, no może oprócz dzielenia ciastek na pół bo z tym miałam problem:P Mnie ciastko pękło na więcej niż 2 części. Pomysł na dekorację znalazłam na mojewypieki.com.

  • 45 min

Składniki:

  • Składniki na 12-16 muffinek zależy od wielkości foremek:
    1 3/4 szklanki mąki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
    2 łyżki kakao
    3/4 szklanki cukru pudru
    1 szklanka mleka
    1/3 szklanki + 2 łyżeczki oleju
    1 jajko
    3/4 szklanki czekoladowych groszków do ciasta (użyłam posiekanej gorzkiej czekolady)
    1/4 szklanki czekoladowych groszków do posypania (pominełam)
    1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

    Dodatkowo:
    ciasteczka przekładane białym kremem np. Oreo, Hit
    pastylki m&m's
    100 g gorzkiej czekolady + 2 łyżki prawdziwego masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Babeczki Babeczki Muffinki

Czekoladowe muffiny sowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Suche składniki :mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao i cukier puder przesiewamy do jednej miski i mieszamy. W drugiej łączymy składniki mokre: jajko, mleko, olej, ekstrakt z wanilii i mieszamy. Suche składniki przesiewamy do mokrych i mieszamy do połączenia składników. Do masy dodajemy 3/4 szklanki groszków czekoladowych (czekolady) i krótko mieszamy. Ciasto przekładamy formy wyłożonej papilotkami lub do silikonowych foremek bez papilotek. Wierzch muffinek można posypać pozostałymi groszkami czekoladowymi. Muffinki pieczemy przez ok. 20-25 minut w temp. 200 stopni. Studzimy na kratce.

  • W taki sposób ścinamy wierzch muffin 2. Wierzch muffin ścinamy nożem tak, aby były one płaskie. Ciastka delikatnie rozdzielamy na pół: jedna część ma być z kremem i druga część bez kremu. Ciastko bez kremu kroimy na 2 połówki. Czekoladę rozpuszczamy z masłem w kąpieli wodnej. Odstawiamy do ostygnięcia. Lekko zgęstniałą, smarujemy wierzch babeczki. Na jeszcze nie zastygniętą czekoladę przyklejamy 2 części ciastek z kremem. W środku ciastek przyklejamy m&m's jako źrenice i dziubek. Ciastka bez kremu podzielone na 2 części układamy nad oczami tworząc brwi. Źrenice można przymocować za pomocy czekolady, jednak trzymają się równie dobrze gdy mocno wciśniemy je w krem.

Porady

Do wykonania dekoracji warto zaangażować dzieci. Będzie to dla nich świetna zabawa !

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować