Babeczki o dwóch smakach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka utrzeć z cukrem, dodać przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę, wlać olej, wodę mineralną, dokładnie wyrobić. Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej dodać cukier i proszek budyniowy, a do drugiej przesiane kakao i przyprawę do piernika. Formy silikonowe lekko zwilżyć wodą i napełniać je ciastem do połowy wysokości ( lepiej nie dawać więcej, bo babeczki nierówno wyrosną).
2.Wstawić do nagrzanego do temperatury 175 stopni piekarnika z termoobiegiem. Piec przez około 30-35 minut.
Gdy babeczki będą stygły, przygotować polewę. Śmietanę wlać do garnka, podgrzać ale nie gotować , następnie dodać połamane na kawałki czekolady i rozpuścić. Najlepiej często mieszać, gdy czekolada się rozpuści polewa będzie gotowa. W ciepłej jeszcze polewie maczać wierzchy babeczek i dowolnie je dekorować.
Komentarze