Babeczki mocno kawowe

5 (166 ocen)

Znowu małe słodkości :)

Składniki:

  • babeczki:
    3 jajka
    1/3 szklanki cukru
    1/3 szklanki mąki
    1/3 tabliczki czekolady mlecznej lub gorzkiej
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    krem:
    1 śnieżka
    1 śmietan-fix
    3/4 szklanki mleka
    4 łyżki cappuccino
    2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
    do dekoracji:
    perełki
    orzechy
Wystaw ocenę:

5 (166 ocen)

Babeczki mocno kawowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Upieczone babeczki 1. Białka ubić na sztywno z cukrem, dodać żółtka, następnie wymieszać z przesianą mąką, proszkiem do pieczenia i starta czekoladą (kostkę czekolady odłożyć do dekoracji). Ciastem napełnić natłuszczone foremki do połowy wysokości. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15-20 minut.
  • Babeczki z kremem 2. Mleko podgrzać, dodać kawę i cappuccino. Mieszać do rozpuszczenia i wystudzić. Dodać śnieżkę i śmietan-fix i miksować do zgęstnienia. Krem nakładać za pomocą szprycy na babeczki.
  • Babeczki 3. babeczki dekorujemy perełkami, połówkami orzechów i starta czekoladą. Odstawiamy do schłodzenia.

Porady

Proporcja na około 15 babeczek. Ja piekłam w blaszanych foremkach, ale myślę, że wygodniej byłoby w papierowych :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śnieżka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować