Ciasto mocno kawowe

4.44 (176 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 10 osób

Choć nie jestem kawoszem, to ciasto mi zasmakowało:). Jest ciężkie, wilgotne i naprawdę mocno kawowe. Konsystencją przypomina lżejsze brownie. Nie rośnie wysokie. Całości dopełnia kawowy lukier:). Polecam!

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • Ciasto:
    20 płaskich łyżeczek kawy rozpuszczalnej
    2 szklanki mąki
    250g miękkiej margaryny
    1/2 szklanki mleka
    4 jajka L
    1 szklanka cukru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli

    Lukier:
    2/3 szklanki cukru pudru
    3 łyżki mleka
    1 łyżka kawy rozpuszczalnej
Wystaw ocenę:

4.44 (176 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto mocno kawowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kawę podgrzewamy z mlekiem do momentu aż się rozpuści. Jajka ubijamy z margaryną i cukrem. Dolewamy kawę z mlekiem i mąkę wymieszaną wcześniej z solą i proszkiem do pieczenia. Miksujemy.
  • 2. Ciasto przekładamy do keksówki (długość około 30 cm), wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 175 stopni przez około 50-60 minut, do suchego patyczka.
  • 3. Cukier puder, mleko i kawę mieszamy ze sobą (możemy dodać więcej mleka jeśli lukier będzie zbyt gęsty). Wykładamy na przestudzone ciasto. Zostawiamy do zastygnięcia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować