Babeczki marchewkowe na wzór szwajcarskiego Rueblitorte

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Ciasto marchewkowe jest dość lubianym w naszej rodzinie. Z dodatkiem marcepanowych marcheweczek spodoba się przede wszystkim dzieciom ;)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki na 6 większych babeczek lub małą keksówkę:

    220g marchwi
    100g orzechów ziemnych
    3 jajka
    100g cukru trzcinowego
    1 łyżeczka cynamonu
    1 łyżka soku z cytryny
    100g mąki pszennej tortowej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Ziarenka z ½ laski wanilii

    Lukier:
    3 pełne łyżki cukru pudru
    3 pełne łyżki soku z cytryny

    Dodatkowo:
    1 kakaowy herbatnik
    Marcepan w kolorze pomarańczowym i zielonym
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Babeczki marchewkowe na wzór szwajcarskiego rueblitorte - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchewkę oraz orzechy ścieramy na drobne wiórki. Żółtka ubijamy z cukrem, cynamonem oraz ziarenkami wanilii. Dodajemy starte składniki oraz sok z cytryny, mieszamy delikatnie. Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia, przesiewamy. Dodajemy po odrobinie do ciasta cały czas mieszając. Białka ubijamy ze szczyptą soli. Pianę delikatnie przekładamy do reszty, mieszamy łyżką tylko do połączenia składników i przekładamy do papierowych papilotek (mniej więcej do ⅔ wysokości). Pieczemy ok 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180⁰C, bez termoobiegu. Jeszcze ciepłe babeczki dekorujemy przygotowanym lukrem, posypujemy odrobiną skruszonego herbatnika imitującego ziemię i wbijamy marchewki przygotowane z pomarańczowego i zielonego marcepanu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Marchewka Marcepan

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować