Auszpik z jajem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wsyp żelatynę do bulionu i zagotuj.Odstaw do
stygnięcia.Jaja ugotuj na twardo. Dwa pokrój na plasterki a trzy
pokrój w ćwiartki. Połowę groszku wsypać na dno foremki bądź
małych foremek. rozłóż pionowo ćwiartki jaj.Zalej 3/4 ilości
bulionu z żelatyną. Wstaw na 1 godzinę do lodówki. Następnie posyp
auszpik pozostałym groszkiem. Na wierzchu połóż plasterki jaj.
Oddziel3-4 łyżki pozostałej żelatyny a resztą zalej auszpik i wstaw
na 2-3 godziny do lodówki.
Na końcu wymieszaj śmietanę z pozostałą żelatyną i zalej ostatnią
warstwę. Wstaw na 3 godziny do lodówki.
Komentarze