Arroz com tomates + ananas

0 (0 ocen)

  • 10 min

Klasyczny sposób na ryż w kuchni portugalskiej zmodyfikowany przez dodatek ananasa ( który zresztą też jest znaczący w tej kuchni - szczególnie ananasy z Azorów ).

  • 10 min

Składniki:

  • 10 dag ryżu
    3 łyżki oleju z pestek winogron ( w oryginale oliwa ale ja nie lubię )
    1/2 szklanki syropu od ananasa
    3 szklanki bulionu drobiowego ( może być z kostki - może też być warzywny )
    3 plastry ananasa z syropu
    2 pomidorki Lima ( lub 1 duży )
    1/3 szklanki pokrojonych ziół ( natka pietruszki i kolendra lub bazylia )
    sól
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Arroz com tomates + ananas - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Arroz com tomates -smażenie ryżu 1. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć ryż cały czas mieszając by się nie przypalił .
  • Arroz com tomates -duszenie z cebulą i pomidorami 2. Dorzucić pokrojone w drobną kostkę pomidory i ananas . Chwile smażyć .
  • Ryż duszony z pomidorami i ananasem 3. Podlać syropem i bulionem . Dusić na małym gazie aż ryż wchłonie cały płyn i będzie miękki .
  • Arroz com tomates + ananas 4. Wsypać pokrojone zioła . Wymieszać. Doprawić do smaku solą .

Porady

Uważałam , że lekko słodkawy smak tego ryżu uzyskany właśnie dzięki ananasowi będzie doskonale pasował do pikantnego kurczaka pieczonego z cytrynami . Podawać jako samodzielne danie lub np. do pieczonego doprawionego na ostro kurczaka .

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Portugalska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować