Schab na zimno z dipem estragonowym

4.5 (171 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 1 godz. 30 min

Zimna kolacja, przystawka - Wspaniały schab,wilgotny,pachnący dodanymi przyprawami, szczególnie estragonem

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 1 kg wąskiego schabu

    składniki wywaru:
    pietruszka, marchew
    kawałek selera korzeniowego
    kawałek pora, 1 cebula
    3 ziarna ziela angielskiego i kilka ziaren czarnego pieprzu
    2 liście laurowe
    sól 1-2 płaskie łyzeczki

    sos:
    ½ szklanki majonezu( tutaj majonez domowy)
    2-3 łyżki śmietany 12%
    płaska łyżeczka suszonego estragonu
    marynowane grzybki( pieczarki, inne)
    2-3 korniszony
    inne marynaty ostre (dynia)

    zielona pietruszka i gotowana marchew do przybrania dania

    majonez domowy:
    1 żółtko
    1 łyżka musztardy Dijon
    ½ szklanki oleju

    żółtko miksować najpierw z musztardą , następnie nie przerywając miksowania wlewać cienkim strumieniem olej.

    Potrzebny garnek , w którym będzie umieścić schab z warzywami i zalać niewielka ilością wody tak , aby schab był przykryty. Można tez użyć niewielkiego SZYBKOWARU.
Wystaw ocenę:

4.5 (171 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Sosy Majonez

Schab na zimno z dipem estragonowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Jarzyny obierz i rozdrobnij na kawałki
    2. Do garnka, w którym będzie gotowany schab wlać ok. 1- 1 ½ litra wody, dodać jarzyny i przyprawy oraz sól i zagotować.
    3. Do gotującego wywaru włożyć schab.
    4. Sprawdzić ilość wody i ewentualnie odlać jej nadmiar- schab powinien być przykryty wodą, ale wody nie powinno być za dużo.
    5. Po zagotowaniu się wywaru z mięsem, przykryć garnek pokrywka i zmniejszyć ogień-mięso powinno gotować się na wolnym ogniu ok. 1,2 godziny.
    6. Po ugotowaniu, mięso pozostawić w wywarze do zupełnego ostudzenia( kilka, nawet kilka godzin).
    7. Przygotuj sos- majonez rozmieszaj delikatnie ze śmietaną i suszonym estragonem.
    8. Rozdrobnij marynowane grzybki i korniszony i dodaj do sosu.
    9. Wystudzone mięso wyjmij z bulionu i osusz.
    10. Pokrój ostrym nożem w cienkie plastry
    11. Ułóż na półmisku i polej dekoracyjnie przygotowanym sosem, udekoruj zielona pietruszką i ewentualnie jarzynami z bulionu.

Porady

Schab gotujemy na wolnym ogniu, studzimy w wywarze.Jjest wtedy wspaniały, aromatyczny i wilgotny

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Majonez Estragon Schab Ziele angielskie

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_01-2016

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Na zimno Na zimno

Podobne przepisy

To może cię zainteresować