Schab na zimno

5 (171 ocen)

Parzony schab, doskonały zamiast wędliny do chleba.

Składniki:

  • 1,5 kg schabu bez kości
    2 l wody
    2 kopiaste łyżki majonezu
    1 czubata łyżka majeranku
    1 czubata łyżka oregano
    niecałe 1/2 szklanki soli
    3 pokruszone liście laurowe
    10 ziarenek ziela angielskiego
    1/2 łyżeczki pieprzu ziarnistego
    5 rozgniecionych ziarenek jałowca
    5 dużych ząbków czosnku pokrojonych w plasterki
Wystaw ocenę:

5 (171 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Wędliny

Schab na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do szerokiego garnka z grubym dnem wlewamy 2 szklanki wody, dodajemy majonez i sól, roztrzepujemy i zagotowujemy. Dodajemy resztę wody i pozostałe przyprawy, mieszamy.
  • 2. Do wody z przyprawami wkładamy schab, zagotowujemy, gotujemy 5 minut i odstawiamy do wystudzenia.
  • 3. Następnego dnia ponownie zagotowujemy, gotujemy 3 minuty i odstawiamy do wystudzenia. Schab cały czas ma być zanurzony w wywarze.
  • 4. Następnego dnia wyjmujemy schab z wywaru i osuszamy papierowym ręcznikiem. Przechowujemy w lodówce zawinięty w folię aluminiową.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Schab

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować