Młoda kapusta jest bogactwem witamin, ale i smaku… Kiedy po raz pierwszy zrobiłam ten bigos, to mój mąż przez 2 dni nie jadł nic innego. Ugotowany na bazie rosołu nabiera wyjątkowego aromatu. Gorąco polecam :)
1 godz. 30 min
Składniki:
2 główki młodej kapusty
4 cebula
1/2 kg kiełbasy toruńskiej lub w wersji light chude mięsko
udko lub żeberko
2 marchewki
1 pietruszka
plaster selera
1/2 średniego pora
ziele angielskie
pieprz czarny ziarnisty
liść laurowy
1 łyżka sosu sojowego
kilka kropel sosu sojowo-grzybowego (nie jest on konieczny)
sól, pieprz do smaku
koncentrat pomidorowy
szczypta majeranku, kminku i oregano
2-3 łyżki mąki
Aromatyczny bigos z młodej kapusty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Posiekaną kapustę wrzucamy do wrzątku i obgotowujemy przez 5-10 minut. Następnie odcedzamy na durszlaku.
2.W drugim garnku nastawiamy wywar, czyli obgotowujemy udko, dodajemy włoszczyznę. Kiedy mięso i warzywa są miękkie, wyciągamy wszystko i do wywaru wrzucamy kapustę. Dodajemy ziele angielskie, pieprz i liście laurowe. Gotujemy na małym ogniu, by woda wyparowywała. Należy utrzymywać poziom wody taki, by pokrywał całkowicie kapustę.
3.W międzyczasie kiełbasę i cebulę kroimy w kostkę. Obsmażamy aż do zmiękczenia cebuli i zarumienienia kiełbasy.
4.Do gotującego się bigosu dodajemy kiełbasę z cebulą bez wysmażonego tłuszczu. Jedną wyciągniętą marchewkę ścieramy na tartce na małych oczkach i także wrzucamy. Do bigosu dodajemy sosy sojowy i sojowo-grzybowy, majeranek, kminek i oregano. To wszystko musi się pogotować na małych ogniu do całkowitego zmiękczenia kapusty.
5.Pod koniec gotowania dodajemy koncentrat pomidorowy. Mąkę podsmażamy na tłuszczu z kiełbasy (jeśli jest go za mało należy dodać oleju/oliwy lub smalcu) cały czas mieszając. Kiedy mąka się zarumieni, zasmażkę zlewamy do bigosu. Wszystko dokładnie mieszamy i gotujemy jeszcze chwilę.
Komentarze