Aromatyczny bigos z młodej kapusty

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Młoda kapusta jest bogactwem witamin, ale i smaku… Kiedy po raz pierwszy zrobiłam ten bigos, to mój mąż przez 2 dni nie jadł nic innego. Ugotowany na bazie rosołu nabiera wyjątkowego aromatu. Gorąco polecam :)

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 2 główki młodej kapusty
    4 cebula
    1/2 kg kiełbasy toruńskiej lub w wersji light chude mięsko
    udko lub żeberko
    2 marchewki
    1 pietruszka
    plaster selera
    1/2 średniego pora
    ziele angielskie
    pieprz czarny ziarnisty
    liść laurowy
    1 łyżka sosu sojowego
    kilka kropel sosu sojowo-grzybowego (nie jest on konieczny)
    sól, pieprz do smaku
    koncentrat pomidorowy
    szczypta majeranku, kminku i oregano
    2-3 łyżki mąki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Aromatyczny bigos z młodej kapusty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Posiekaną kapustę wrzucamy do wrzątku i obgotowujemy przez 5-10 minut. Następnie odcedzamy na durszlaku.
  • 2. W drugim garnku nastawiamy wywar, czyli obgotowujemy udko, dodajemy włoszczyznę. Kiedy mięso i warzywa są miękkie, wyciągamy wszystko i do wywaru wrzucamy kapustę. Dodajemy ziele angielskie, pieprz i liście laurowe. Gotujemy na małym ogniu, by woda wyparowywała. Należy utrzymywać poziom wody taki, by pokrywał całkowicie kapustę.
  • 3. W międzyczasie kiełbasę i cebulę kroimy w kostkę. Obsmażamy aż do zmiękczenia cebuli i zarumienienia kiełbasy.
  • 4. Do gotującego się bigosu dodajemy kiełbasę z cebulą bez wysmażonego tłuszczu. Jedną wyciągniętą marchewkę ścieramy na tartce na małych oczkach i także wrzucamy. Do bigosu dodajemy sosy sojowy i sojowo-grzybowy, majeranek, kminek i oregano. To wszystko musi się pogotować na małych ogniu do całkowitego zmiękczenia kapusty.
  • 5. Pod koniec gotowania dodajemy koncentrat pomidorowy. Mąkę podsmażamy na tłuszczu z kiełbasy (jeśli jest go za mało należy dodać oleju/oliwy lub smalcu) cały czas mieszając. Kiedy mąka się zarumieni, zasmażkę zlewamy do bigosu. Wszystko dokładnie mieszamy i gotujemy jeszcze chwilę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować