Aromatyczne ryby w zalewie octowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Leszcza pokroiłam na mniejsze kawałki. Tuszki śledziowe zostawiłam w całości. Oprószyłam, solą, pieprzem, majerankiem. Wymieszałam z przeciśniętym przez praskę czosnkiem - zostawiłam na godzinę aby ryby przeszły przyprawami. Następnie obtoczyłam w mące i usmażyłam na rumiano. Ryby powkładałam w słoiki. Załałam ciepłą zalewą
Zalewa
4 szklanki wody, 3/4 szklanki octu 10 %, 4 łyżeczki cukru, łyzeczka soli, ziele angielskie 5 - 6 sztuk, 4 - 5 liści laurowych, kilka kulek pieprzu, 2 kulki jałowca, 2 goździki. Gotować 5 minut. Do gorącej zalewy dodałam dużą pokrojoną w piórką cebulę
Komentarze