Proste i pyszne danie jednogarnkowe z 5 warzyw i aromatycznej kiełbasy. Idealne na obiad lub na kolację, rozgrzeje każdego zmarzlucha w jesienne i zimowe dni oraz dostarczy cennych szczególnie o tej porze witamin.
30 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
500g kiełbasy
3 papryki (np. 2 czerwone i 1 żółta)
2 cukinie
1 duża cebula
2-3 ząbki czosnku
3 pomidory (mogą być z puszki)
przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, chili, oregano, bazylia
olej do smażenia
ewentualnie kilka łyżek przecieru pomidorowego
Aromatyczne leczo z kiełbasą i cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę pokroić w piórka i podsmażyć na dużej patelni lub garnku. Dodać pokrojoną w półplasterki kiełbasę i smażyć do zarumienienia. Dorzucić przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojoną w kostkę paprykę i pomidory oraz przyprawy i dusić przez kilka minut. Na patelnię dodać pokrojoną w półplasterki cukinię, przykryć i dusić do pożądanej miękkości warzyw. Leczo podawać z pieczywem lub z ryżem. Smacznego!
Komentarze