LECZO Z KIEŁBASĄ i CUKINIĄ

4.5 (179 ocen)

Bardzo dobrze rozgrzewa zarówno ciało jak i duszę- w sam raz na zimową pogodę.Podstawą każdego lecza jest papryka.U mnie z dodatkiem cukinii , pieczarek( by złagodzić nieco smak) i kiełbasy wędzonej( może być pierś z kurczaka).Jest to danie jednogarnkowe( nie pobrudzisz wiele naczyń :))

Składniki:

  • 6 dużych pieczarek
    2 czerwone papryki
    2 żółte papryki
    1 zielona papryka
    2 średnie cukinie
    2 cebule
    40 dag wędzonej kiełbasy
    1 czerwona papryczka chilli
    1½ łyżeczki wędzonej papryki
    1 łyżeczka słodkiej papryki
    2 łyżki oleju rzepakowego
    5 średnich dojrzałych pomidorów lub 40 dag pomidorów z puszki( u mnie z puszki)
    2 szkl. wody
    sól
    pieprz
    1 łyżeczka cukru
    natka pietruszki do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.5 (179 ocen)

Leczo z kiełbasą i cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę, pieczarki i kiełbasę pokroić w dużą kostkę i podsmażyć na oleju.
    Dodać paprykę pokrojoną w grubą kostkę, obrane ze skórki i pokrojone pomidory lub pomidory z puszki.
    Dolać 2 szklanki wody i dusić na wolnym ogniu ok 10 minut.
    Dodać pokrojoną w półplasterki cukinię i posiekaną papryczkę chilli bez pestek.
    Dusic ok 15 min( uważać by cukinie sie nie rozgotowała.
    Doprawić papryką słodką i wędzoną, solą, pieprzem, cukrem (jeśli leczo jest bardzo kwaśne) .
    Dusić kolejne 5 minut i odstawić.
    Podawać posypane natką pietruszki -u mnie z grzankami
    ( chleb tostowy 2- 3 kromki pokroić na kwadraty, posypać ziołami prowansalskimi z odrobiną oliwy, wymieszać i wsadzić do piekarnika na 20 min w temp. 130 stopni C)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Papryka Pieczarki Olej Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować