Arancello - sycylijski likier pomarańczowy

0 (0 ocen)

Niezwykle aromatyczny likier - odmiana popularnego włoskiego Limoncello.

Składniki:

  • skórka pomarańczowa z 5 dużych owoców
    wódka 500 ml
    spirytus
    cukier 500 g
    woda 500-700 ml
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Desery Nalewki

Arancello - sycylijski likier pomarańczowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-231ftft 1. Pomarańcze (najlepiej ekologiczne) wyszorować, sparzyć, osuszyć i ściąć cienko skórkę (bez białego gorzkiego albedo) za pomocą obieraka do warzyw.

    Skórkę pokroić w paseczki włożyć do butelki lub szczelnie zakręcanego słoika - zalać spirytusem, aby cała skórka była nakryta. Szczelnie zakręcić i odstawić na tydzień do ciemnej kuchennej szafki.

    Po tygodniu zagotować wodę z cukrem i gotować kilka minut na sporym płomieniu i odstawić do ostygnięcia. Odcedzić skórki pomarańczowe, a powstały ekstrakt rozprowadzić powstałym syropem - dolać wódkę, dokładnie wymieszać i rozlać do butelek.

    Ponownie odstawić w ciemne miejsce na 7-10 dni.

Porady

Likier pomarańczowy można delikatnie zakwasić koncentratem cytrynowym albo odrobinką sproszkowanego kwasku cytrynowego.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

0 (0 ocen)

Likier pomarańczowy

To może cię zainteresować