Apfelkoch

0 (0 ocen)

  • Dla 5 osób
  • Średni

Ten kuszący austriacki deser jest bardzo prosty w przygotowaniu. I doskonale pomaga na jesienno - zimowy splin :)

  • Dla 5 osób
  • Średni

Składniki:

  • - jabłka-twarde: 10 sztuk
    - konfitura z borówki/żurawiny: 1 opakowanie
    - masło: 0.5 opakowania
    - jajka: 3 sztuki
    - cukier: 0.5 szklanki
    - mąka: 120 gramów
    - aromat cytrynowy (kilka kropli): 1 szczypta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Apfelkoch - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • umyte i wydrążone jabłka 1. Jabłka umyć, obrać, wydrążyć gniazda nasienne i ułożyć w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym.
  • wydrążone jabłka napełnić borówkami lub żurawiną 2. W miejsca po gniazdach nasiennych nałożyć borówki.
  • 3. Masło utrzeć na pianę, następnie nie przerywając ucierania dodawać żółtka, cukier, kilka kropli aromatu cytrynowego i przesianą mąkę.
  • 4. Białka ubić na sztywną pianę i połączyć z ciastem.
  • ciasto wyłożyć na jabłka 5. Wyłożyć na jabłka i zapiekać, aż zrobią się złote (w 160 st.C z termoobiegiem – ok. 15 - 20 minut).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Na zimno Na zimno

Podobne przepisy

To może cię zainteresować