Andruty z masą jogurtowo galaretkową

4.5 (142 ocen)

Takie wafle to bardzo prosty, łatwy i tani deser. Gotowy andrut łatwo się kroi. Świetny dla dzieci, można go przygotować na dziecięce przyjęcie. Warstwy możemy zrobić w dowolnych kolorach, wystarczy tylko zamienić smaki galaretek.

Składniki:

  • 3 duże wafle,
    1 galaretka owoce leśne,
    1 galaretka niebieska,
    250 g serka mascarpone,
    400 g jogurtu naturalnego,
    200 ml gorącej wody do rozpuszczenia galaretek,
Wystaw ocenę:

4.5 (142 ocen)

Zobacz również:

Desery

Andruty z masą jogurtowo galaretkową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wafle kroimy na pół tak aby było 6 równych prostokątów.
    Serek miksujemy z jogurtem na gładką masę i rozdzielamy na 2 równe części.
    Masa różowa:
    Galaretkę owoce leśne rozpuszczamy w 100 ml gorącej wody, studzimy.
    Gdy galaretka nam przestygnie miksujemy z połową masy serowo jogurtowej na gładko. Odstawiamy aby lekko nam stężała, by nie spłynęły z wafla i za bardzo go nie namoczyły.
    Masa niebieska:
    Galaretkę niebieską rozpuszczamy w pozostałych 100 ml gorącej wody, studzimy.
    Gdy galaretka nam przestygnie postępujemy jak wcześniej, miksujemy z resztą masy serowo jogurtowej na gładko. Odstawiamy aby lekko nam stężała, by nie spłynęły z wafla i za bardzo go nie namoczyły.
    Jeden prostokąt wafla umieszczamy na folii aluminiowej, zostawiając z każdej strony spory margines, po bokach najlepiej czymś obłożyć, wtedy masy nie będą wypływały na boki.
    Kiedy masy zaczną tężeć, wylewamy na wafle i układamy jeden na drugim. Na ostatnią warstwę zakładamy boki z folii i całość lekko obciążamy. Odstawiamy do lodówki, aż masa stężeje. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować