Amarantusowa tarta z marchewką i fenkułem

5 (1 ocen)

Kiedy chcę przygotować ciepłą kolację, to najczęściej sięgam do przepisu na tartę. Bazą jest ciasto z mąki amarantusowej i dowolnej mąki pełnoziarnistej. Tarta z marchewką i fenkułem jest delikatna w smaku, lekko słodka, bardzo lubiana przez dzieci.

Składniki:

  • Składniki ciasta:
    1 szklanka mąki amarantusowej
    1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
    1/2 szklanki oleju ryżowego lub oliwy z oliwek
    1/2 szklanki zimnej wody
    1 łyżeczka soli
    Składniki farszu:
    3 marchewki
    1 fenkuł
    2 cebule (nieduże)
    3 jajka eko
    olej do smażenia
    1/2 szklanki wody
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Amarantusowa tarta z marchewką i fenkułem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie ciasta:
    Wymieszać składniki i zagnieść ciasto (nie trzeba schładzać). Ciasto jest gotowe gdy przy wyrabianiu odchodzi od ścianek miski. Jeśli będzie za suche, dodać trochę wody.
    Wyłożyć ciasto na duża formę do tarty, wysmarowaną olejem. Ponakłuwać widelcem powierzchnię ciasta.
    Piec 15-20 minut do zrumienienia w temperaturze 180 stopni.
    Wyjąć z piekarnika, pozostawić do wystygnięcia. Nie nakładać farszu na gorący spód!

    Przygotowanie farszu:
    Na patelni rozgrzać łyżkę oleju i dodać cebulę pokrojoną w cebulę.
    Marchewkę pokroić w cienkie plastry, fenkuł pokroić w cienkie paski - dodać do cebuli
    Warzywa przyprawić solą i pieprzem, dolać wodę, dusić do miękkości pod przykryciem.
    Ubić jajka i dodać do wystudzonych warzyw.
    Masę wyłożyć na schłodzony spód tary.
    Piec 20 minut w temperaturze 180 stopni, do ścięcia jajek.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Amarantus Fenkuł (koper włoski)

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować