Babka amarantusowa z wiśniami i karobem

0 (0 ocen)

Smaczne i zdrowe ciasto dla osób na diecie bezglutenowej i nie tylko. Smakowało nawet tym, którzy takiej diety nie stosują. Ciasto jest całkiem wilgotne i przypomina zwykłą piaskową babkę.

Składniki:

  • na foremkę o wymiarach 30 cm x 10 cm
    - 150 g mąki z nasion amarantusa
    - 100 g mąki z tapioki
    - 110 g mąki z prażonej kaszy jaglanej
    - 1 łyżka bezglutenowego proszku do pieczenia
    - pół łyżeczki sody oczyszczonej
    - 4 łyżki karobu lub kakao
    - wiśnie
    - 125 ml oleju
    - 160 ml mleka ryżowego
    - 110 ml świeżego soku jabłkowego
    - 100 ml syropu z agawy
    - 4 łyżki wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki Desery

Babka amarantusowa z wiśniami i karobem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W misce mieszamy suche składniki: mąki, proszek do pieczenia i sodę. W wyższym naczyniu mieszamy mokre składniki w kolejności: olej, mleko ryżowe, syrop z agawy, sok jabłkowy.
  • 2. Mokre składniki przelewamy do suchych i miksujemy do połączenia wszystkich składników. Część ciasta, około 1/3, przekładamy do innego naczynia i dodajemy do niej 4 łyżki karobu lub kakao oraz 5 łyżek wody i mieszamy. Do jasnej masy dodajemy wiśnie i mieszamy.
  • 3. Jasną masę wlewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie delikatnie łyżką dodajemy ciemną masę. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy przez około 40 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Amarantus Wiśnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować