Smaczne i zdrowe ciasto dla osób na diecie bezglutenowej i nie tylko. Smakowało nawet tym, którzy takiej diety nie stosują. Ciasto jest całkiem wilgotne i przypomina zwykłą piaskową babkę.
Składniki:
na foremkę o wymiarach 30 cm x 10 cm
- 150 g mąki z nasion amarantusa
- 100 g mąki z tapioki
- 110 g mąki z prażonej kaszy jaglanej
- 1 łyżka bezglutenowego proszku do pieczenia
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- 4 łyżki karobu lub kakao
- wiśnie
- 125 ml oleju
- 160 ml mleka ryżowego
- 110 ml świeżego soku jabłkowego
- 100 ml syropu z agawy
- 4 łyżki wody
Babka amarantusowa z wiśniami i karobem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W misce mieszamy suche składniki: mąki, proszek do pieczenia i sodę. W wyższym naczyniu mieszamy mokre składniki w kolejności: olej, mleko ryżowe, syrop z agawy, sok jabłkowy.
2.Mokre składniki przelewamy do suchych i miksujemy do połączenia wszystkich składników. Część ciasta, około 1/3, przekładamy do innego naczynia i dodajemy do niej 4 łyżki karobu lub kakao oraz 5 łyżek wody i mieszamy. Do jasnej masy dodajemy wiśnie i mieszamy.
3.Jasną masę wlewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie delikatnie łyżką dodajemy ciemną masę. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy przez około 40 minut.
Komentarze