Przekąska amarantusowa

5 (8 ocen)

  • 15 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Pyszna, zdrowa, bezglutenowa przekąska.

  • 15 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 125 g ekspandowanego amarantusa

    140 g zielonego pesto, u mnie z czosnku niedźwiedziego

    250 g sera halloumi z chili lub naturalnego

    1 łyżka babki płesznik

    1/2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia

    szczypta soli

    4 jajka
Wystaw ocenę:

5 (8 ocen)

Zobacz również:

Przekąski

Przekąska amarantusowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W dużej misce mieszamy amarant z pesto, dodajemy roztrzepane widelcem żółtka, mieszamy. Dodajemy starty na grubych oczkach ser halloumi, mieszamy. Masę odstawiamy na 5 minut, w tym czasie ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywno.
    Ubite białka dodajemy do amarantowej masy, mieszamy. Na koniec dodajemy babkę płesznik, ponownie mieszamy i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
    Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, do ładnego zrumienienia.
    Po ostygnięciu ciasto kroimy w dowolnej wielkości kawałki: paski, trójkąty, prostokąty, czy kwadraty.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Amarantus Halloumi

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować