Zapiekanka z fenkułem i cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obrać i w całości podgotować w osolonej wodzie (ok.15- 20 min).
2.Cebulę i fenkuła pokroić w piórka/paski i poddusić na oleju na patelni. Doprawić pieprzem i odrobiną soli.
3.Cukinię umyć i obrać. Za pomocą obieraczki do warzyw pokroić na cienkie plasterki.
4.Ziemniaki pokroić na plasterki. Dół naczynia, wysmarowany olejem, wyłożyć połową ziemniaków. Następnie wyłożyć plastry cukinii, cebulę, fenkuła, ponownie cukinię i przykryć warstwą ziemniaków.
5.Sos: W rondelku rozpuścić 2 łyżki masła. Dodać mąkę i mieszać przez 2 minuty na małym ogniu. Następnie porcjami dodawać mleko i mieszać na małym ogniu aż sos zgęstnieje. Doprawić solą,pieprzem i szczyptą ostrej papryki. Wierzch zapiekanki polać sosem.
6.Wstawić zapiekankę do nagrzanego na 180st. piekarnika na 20-25 minut.
Po wyjęciu wierzch zapiekanki posypać koperkiem.
Komentarze