Zapiekanka z fenkułem i cukinią

4.5 (148 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Proste i pyszne danie dla miłośników zapiekanek.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 10 szt. średnich ziemniaków
    1 średnia cukinia
    1 fenkuł
    1 czerwona cebula
    olej rzepakowy
    sól, pieprz, ostra papryka
    koperek
    2 łyżki masła
    200ml mleka
    1 łyżka mąki
Wystaw ocenę:

4.5 (148 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Zapiekanka z fenkułem i cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obrać i w całości podgotować w osolonej wodzie (ok.15- 20 min).
  • Fenkuł. 2. Cebulę i fenkuła pokroić w piórka/paski i poddusić na oleju na patelni. Doprawić pieprzem i odrobiną soli.
  • Cukinia. 3. Cukinię umyć i obrać. Za pomocą obieraczki do warzyw pokroić na cienkie plasterki.
  • Warstwy zapiekanki. 4. Ziemniaki pokroić na plasterki. Dół naczynia, wysmarowany olejem, wyłożyć połową ziemniaków. Następnie wyłożyć plastry cukinii, cebulę, fenkuła, ponownie cukinię i przykryć warstwą ziemniaków.
  • 5. Sos: W rondelku rozpuścić 2 łyżki masła. Dodać mąkę i mieszać przez 2 minuty na małym ogniu. Następnie porcjami dodawać mleko i mieszać na małym ogniu aż sos zgęstnieje. Doprawić solą,pieprzem i szczyptą ostrej papryki. Wierzch zapiekanki polać sosem.
  • 6. Wstawić zapiekankę do nagrzanego na 180st. piekarnika na 20-25 minut.
    Po wyjęciu wierzch zapiekanki posypać koperkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Fenkuł (koper włoski) Koper Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować