Amarantusowa szarlotka z budyniem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Szarlotkę lubi chyba każdy. Ta wzbogacona została o aksamitny budyń co przy kruchości amarantusowego ciasta dodaje przyjemności w jedzeniu tego popularnego ciasta.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Składniki na blachę 25 X 35

    Na ciasto:
    500 g mąki amarantusowej prażonej
    250 g margaryny
    2 jaja
    16 g cukru wanilinowego
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/2 szklanki cukru brązowego
    3 łyżki śmietany jogurtowej 10%

    Na masę:
    2 budynie waniliowe bez cukru
    5 twardych jabłek
    sok z 1/2 cytryny
    800 ml mleka
    4-6 łyżek cukru brązowego

    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Amarantusowa szarlotka z budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę, posiekaną margarynę, jaja, cukry, proszek do pieczenia zagniatamy na ciasto. Jeśli mąka będzie zbyt sucha dodajemy śmietanę. Ciasto formujemy w kulę, zawijamy w folię i chowamy do zamrażarki.
  • 2. Budyń gotujemy wg wskazań z opakowania używając mniejszą ilość mleka (u mnie miał być litr mleka użyłam 800 ml). Jeśli jabłka są kwaśne słodzimy troszkę większą ilością cukru (u mnie 6 łyżek cukru zamiast 4). Odstawiamy do przestygnięcia.
  • 3. 2/3 ciasta rozwałkowujemy i wykładamy nim blaszkę. (Ciasto jest wystarczająco tłuste więc nie smarujemy blaszki dodatkową warstwą tłuszczu).
  • 4. Jabłka myjemy, osuszamy, obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kostkę. Skrapiamy sokiem z cytryny i mieszamy z budyniem.
  • 5. Budyń z jabłkami wykładamy na ciasto, wyrównujemy. Na wierzch ścieramy na tarce jarzynówce pozostałą 1/3 ciasta, tak aby równomiernie przykryło warstwę budyniową.
  • 6. Pieczemy przez około 50 minut w temperaturze 180 stopni.

    Studzimy. Podajemy posypane cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Amarantus Budyń Jabłka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować