Sernik z kokosowym lukrem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Smaczne ciasto na świąteczny stół lub uroczystości rodzinne.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • Składniki ciasta:
    200 g mąki, typ 500
    100 g cukru pudru
    2 duże jajka
    150 g masła
    1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżeczka cukru wanilinowego

    Nadzienie serowe:
    1 1/2 kg dobrego białego sera
    250 g masła
    250 g cukru
    5 jajek
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    aromat pomarańczowy lub cytrynowy

    Kokosowy lukier:
    200 g wiórków kokosowych
    250 g masła
    2 białka
    150 g cukru pudru

    Ponadto:
    ok. 1 łyżeczki przesianego kakao
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Sernik z kokosowym lukrem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ucieranie masła, żółtek z cukrem 1. Wykonanie ciasta:
    W mikserze ucieramy: masło, cukier, żółtka.
  • ucieranie składników 2. Wsypujemy mąkę, proszek, cukier wanilinowy. Ucieramy nadal.
  • łączenie ciasta z ubitą pianą 3. Z białek ubijamy pianę. Delikatnie łączymy z ciastem.
  • ucierane ciasto w blaszce 4. Formę wykładamy pergaminem. Wykładamy ciasto. Rozsmarowujemy równo.
  • posypywanie ciasta kakao 5. Posypujemy ciasto, przez siteczko, cienką warstwą kakao.
  • ucieranie masy serowej 6. Nadzienie serowe:
    Masło ucieramy z cukrem, żółtkami. Powoli dodajemy ser. Ucieramy.
    Wsypujemy mąkę lub budyń.
    Z białek ubijamy pianę. Delikatnie łączymy z serem. Na końcu wlewamy aromat.
  • wykładanie nadzienia serowego na ciasto 7. Nadzienie serowe wykładamy równo na ciasto posypane kakao.
  • masło plus kokos 8. Lukier kokosowy:
    W rondelku roztapiamy masło. Wsypujemy kokos. lekko podgrzewamy, mieszamy, aby nie przypalić.
    Zestawiamy, studzimy.
  • lukier kokosowy 9. Ubijamy pianę z białek z cukrem pudrem. Dodajemy stopniowo wystudzony kokos.
  • lukier kokosowy 10. Ucieramy na jednolitą masę.
  • lukier kokosowy na cieście 11. Lukrem pokrywamy nadzienie serowe.
  • upieczony sernik 12. Ciasto pieczemy w 180 stop. C przez ok. 60 min.
    Sprawdzamy patyczkiem, czy upieczone.
    Wyłączmy piec i pozostawmy jeszcze sernik w nim na chwilę.
  • upieczony sernik 13. Dopiero przestudzone ciasto wyjmujmy w formy.
    Uważajmy, aby go nie połamać, bo jest ciężkie.
  • sernik z lukrem kokosowym 14. Kroimy zimne ciasto na kwadraciki.
  • sernik z kokosowym lukrem 15. Smacznego ;)

Porady

Składniki powinny mieć temp. pokojową. Sypkie- przesiewamy. Zamiast masła do ciasta możemy dodać margarynę. Ciasto powinno być geste. Możemy użyć sera zmielonego, gotowego z dodatkami. Mąkę ziemniaczaną możemy zastąpić budyniem w proszku. Do masy serowej możemy dodać bakalie. Wcześniej namoczone. Nadzienie serowe nie może być zbyt rzadkie. Korygujemy gęstość mąką lub budyniem. Zamiast kakao możemy posypać ciasto kawą. Jeśli wierzch zacznie się zbyt szybko rumienić, zmniejszy płomień w piecu i przykryjmy ciasto- papierem. Forma ma wymiar 34x24 cm.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Herbata Herbata Ser biały

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować