Aksamitna kremowa zupa dyniowa z mlekiem kokosowym i nutą wanilii

5 (1 ocen)

Wyjątkowe połączenie dyni z mlekiem kokosowym i wanilia.

Składniki:

  • • ok. 60 dag dyni hokkaido po oczyszczeniu z nasion,
    • 1 marchewka,
    • jedna mała cebula,
    • kawałek pora,
    • 500-600 ml bulionu warzywnego,
    • 200 ml mleka kokosowego,
    • laska wanilii,
    • 1/2 łyżeczki curry w proszku,
    • szczypta papryczki chilli w proszku,
    • łyżka oliwy,
    • 2 łyżki masła,
    • sól do smaku
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Zupy Desery

Aksamitna kremowa zupa dyniowa z mlekiem kokosowym i nutą wanilii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę, pora kroimy w drobną kostkę, a marchew i dynię razem ze skórką w większe kawałki.
    Na rozgrzanej oliwie z masłem zeszklimy cebulę, dodajemy pora, marchew i podsmażamy, następnie dodajemy dynię i przesmażamy całość przez ok. 5 minut. Po tym czasie dodajemy bulion, curry, chilli i pestki wanilii. Gotujemy pod przykryciem do czasu aż dynia nam zmięknie, następnie dodajemy mleko kokosowe, zdejmujemy z gazu i przy pomocy blendera zamieniamy zupę w krem. Wstawiamy jeszcze na mały ogień, doprawiamy do smaku solą i gotujemy jeszcze przez ok. 5 minut.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.42 (156 ocen)

Zdobywca nagrody

Zupa Curry

To może cię zainteresować