Advocatowo-truskawkowy torcik

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Bardzo lubię truskawkowy sezon. Truskawki nie tylko są pyszne, pachnące i pięknie wyglądają. Mają jeszcze jedną zaletę- otóż z ich udziałem możemy wyczarować przepyszne ciasta i desery:)Tym razem w mojej kuchni powstał torcik łączący w sobie truskawki, advocat, śmietankę i czekoladowy biszkopt!

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Tortownica o średnicy 20 cm
    Biszkopt:
    • 3 jajka,
    • 3 łyżki cukru,
    • 1 łyżka kakao,
    • 1 łyżka mąki,
    • 1 łyżka bułki tartej,
    • ¾ łyżki oleju,
    • Szczypta proszku do pieczenia,
    • Szczypta sody
    Advocatowa śmietanka:
    • 0,5 litry śmietanki 30%,
    • 1 szklanka advocatu,
    • 6 łyżeczek żelatyny,
    • 0,5 szklanki wody,
    • cukier puder do smaku (ok 1 łyżka, gdyż advocat jest dość słodki),
    • truskawki do środka,
    Dekoracja:
    • ok ¼ tabliczki białej czekolady,
    • 0,5 łyżki mleka,
    • ok 10-12 truskawek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Advocatowo-truskawkowy torcik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przygotowany biszkopt 1. BISZKOPT:Sypkie składniki łączymy ze sobą. Białka oddzielamy od żółtek. Tak przygotowane ubijamy. Do ubitych białek dodajemy stopniowo cukier. Następnie dodajemy żółtka. Do puszystej masy jajecznej wsypujemy sypkie składniki i wlewamy olej. Całość delikatnie mieszamy. Gotowe ciasto wylewamy na przygotowana tortownicę i pieczemy około 15-20 minut w 180˚C.
    Upieczony biszkopt studzimy.
    Z przestudzonego biszkoptu ścinamy delikatnie cienką warstwę z góry. Następnie ścieramy ją na tarce. Będzie ona stanowić wykończenie tortu.
  • ubijanie śmietanki 2. ŚMIETANKA: Truskawki (ilość według uznania) myjemy, osuszamy i usuwamy szypułki.
    Żelatynę rozpuszczamy w przegotowanej wodzie. Pozostawiamy do lekkiego przestygnięcia.
    Schłodzoną śmietankę ubijamy. Do ubitej wlewamy advocat. Całość miksujemy i dosładzamy do smaku. Na koniec wlewamy żelatynę i ponownie dokładnie miksujemy.
  • dodanie truskawek 3. Do gotowej śmietanki dodajemy truskawki. Masę delikatnie mieszamy i wykładamy na ciemny biszkopt.
  • posypanie wierzchu biszkoptem 4. Wierzch posypujemy wcześniej przygotowanym, startym biszkoptem.
    Torcik odstawiamy do lodówki, by advocatowa śmietanka dokładnie zastygła (na około 2 godziny).
  • 5. DEKORACJA; Truskawki myjemy i dokładnie osuszamy. Gotowe układamy na wierzchu torcika. Czekoladę rozpuszczamy z dodatkiem mleka. Płynną delikatnie polewamy ułożone truskawki. Torcik ponownie wstawiamy do lodówki, by czekolada zastygła. Gotowe.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować