Advocatowo-truskawkowy torcik

  • wyświetlono: 456 |
  • dodany do książki kucharskiej: 10 |
  • polecenia: 0

Bardzo lubię truskawkowy sezon. Truskawki nie tylko są pyszne, pachnące i pięknie wyglądają. Mają jeszcze jedną zaletę- otóż z ich udziałem możemy wyczarować przepyszne ciasta i desery:)Tym razem w mojej kuchni powstał torcik łączący w sobie truskawki, advocat, śmietankę i czekoladowy biszkopt!

Jaga85

Składniki

Tortownica o średnicy 20 cm
Biszkopt:
• 3 jajka,
• 3 łyżki cukru,
• 1 łyżka kakao,
• 1 łyżka mąki,
• 1 łyżka bułki tartej,
• ¾ łyżki oleju,
• Szczypta proszku do pieczenia,
• Szczypta sody
Advocatowa śmietanka:
• 0,5 litry śmietanki 30%,
• 1 szklanka advocatu,
• 6 łyżeczek żelatyny,
• 0,5 szklanki wody,
• cukier puder do smaku (ok 1 łyżka, gdyż advocat jest dość słodki),
• truskawki do środka,
Dekoracja:
• ok ¼ tabliczki białej czekolady,
• 0,5 łyżki mleka,
• ok 10-12 truskawek

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Advocatowo-truskawkowy torcik

  • przygotowany biszkopt1. BISZKOPT:Sypkie składniki łączymy ze sobą. Białka oddzielamy od żółtek. Tak przygotowane ubijamy. Do ubitych białek dodajemy stopniowo cukier. Następnie dodajemy żółtka. Do puszystej masy jajecznej wsypujemy sypkie składniki i wlewamy olej. Całość delikatnie mieszamy. Gotowe ciasto wylewamy na przygotowana tortownicę i pieczemy około 15-20 minut w 180˚C.
    Upieczony biszkopt studzimy.
    Z przestudzonego biszkoptu ścinamy delikatnie cienką warstwę z góry. Następnie ścieramy ją na tarce. Będzie ona stanowić wykończenie tortu.
  • ubijanie śmietanki2. ŚMIETANKA: Truskawki (ilość według uznania) myjemy, osuszamy i usuwamy szypułki.
    Żelatynę rozpuszczamy w przegotowanej wodzie. Pozostawiamy do lekkiego przestygnięcia.
    Schłodzoną śmietankę ubijamy. Do ubitej wlewamy advocat. Całość miksujemy i dosładzamy do smaku. Na koniec wlewamy żelatynę i ponownie dokładnie miksujemy.
  • dodanie truskawek3. Do gotowej śmietanki dodajemy truskawki. Masę delikatnie mieszamy i wykładamy na ciemny biszkopt.
  • posypanie wierzchu biszkoptem4. Wierzch posypujemy wcześniej przygotowanym, startym biszkoptem.
    Torcik odstawiamy do lodówki, by advocatowa śmietanka dokładnie zastygła (na około 2 godziny).
  • 5. DEKORACJA; Truskawki myjemy i dokładnie osuszamy. Gotowe układamy na wierzchu torcika. Czekoladę rozpuszczamy z dodatkiem mleka. Płynną delikatnie polewamy ułożone truskawki. Torcik ponownie wstawiamy do lodówki, by czekolada zastygła. Gotowe.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciesezonowe_przysmakitortTruskawkiDeseradvocat
 

Komentarze

Podobne przepisy

torcik

Dodane przez: manka4

Torcik truskawkowy

Jest to torcik który zawsze wyjdzie...

Mini torciki śmietankowo- truskawkowe

Dodane przez: bogusia82

Mini torciki śmietankowo- truskawkowe

Mini torciki są bardzo smaczne...

Gotowy tort

Dodane przez: Mysiunia

Truskawkowy torcik

Torcik wymyśliłam samodzielnie...

Biedroneczka dla Weroniczki

Dodane przez: anaid123

TORCIK TRUSKAWKOWA "BIEDRONECZKA"

Smak tortu przypomina piękne słoneczne...

Torcik truskawkowy

Dodane przez: rfima

Torcik truskawkowy

delikatny tort przełożony masą...

image-06u6otc

Dodane przez: Ewelina Marcin

Torcik truskawkowo - serowy sekret

Letni torcik na sekretnym chrupiącym...