Turecki kebap z mięsa mielonego. W oryginalnym przepisie z baraniny, ale można zrobić z wieprzowiny i wołowiny. Podawać z kuskusem, grillowanymi krążkami cebuli, bulgurem a jako sos Cacık
Dla 2 osób
Składniki:
400g baraniny lub ( 200g wieprzowiny i 200g wołowiny)
2 łyżki słodkiej papryki
pół łyżczeki Acı biber czyli ostrego chilli ( może być cayenne, albo peperoncini)
2 łyżeczki mieszanki przypraw do köfte ( można zastąpić przeprawą do kebabów np. Kotanyi)
sól i pieprz do smaku
0,5 łyżeczki kuminu
sałatka
150g Bulguru lub kuskusu
pól opakowania pomidorków koktaliowych
pól papryki czerwonej
pół ogórka swieżgo
kilka oliwek
1 cebula
sól, pieprz
sumak
Cacık
1 jogurt naturalny 150g
pół ogórka
szczypiorek
ząbek czosnku
1.Mięso mielone mieszamy z przyprawami i formujemy podłużne wałeczki.Nadziewamy na patyki do szaszłyków i grillujemy na węglu drzewnym lub grillu elektrycznym. Cebule pokroić w plasterki i grillować na złoty kolor.
Bulgur lub kuskus zalać w misce wrzątkiem i odstawić na 10 min.
Sałatka-pomidorki do sałatki kroimy na ćwiartki, paprykę na paski, ogórek w plasterki, cebulę w piórka. Doprawiamy solą, pieprzem i sumakiem.
Cacık- opakowanie jogurtu mieszamy z startym drobno ogórkiem, posiekanym szczypiorkiem i wyciśniętym ząbkiem czosnku.
Komentarze