Adana kebap

4.5 (190 ocen)

  • Dla 2 osób

Turecki kebap z mięsa mielonego. W oryginalnym przepisie z baraniny, ale można zrobić z wieprzowiny i wołowiny. Podawać z kuskusem, grillowanymi krążkami cebuli, bulgurem a jako sos Cacık

  • Dla 2 osób

Składniki:

  • 400g baraniny lub ( 200g wieprzowiny i 200g wołowiny)
    2 łyżki słodkiej papryki
    pół łyżczeki Acı biber czyli ostrego chilli ( może być cayenne, albo peperoncini)
    2 łyżeczki mieszanki przypraw do köfte ( można zastąpić przeprawą do kebabów np. Kotanyi)
    sól i pieprz do smaku
    0,5 łyżeczki kuminu

    sałatka
    150g Bulguru lub kuskusu
    pól opakowania pomidorków koktaliowych
    pól papryki czerwonej
    pół ogórka swieżgo
    kilka oliwek
    1 cebula
    sól, pieprz
    sumak

    Cacık
    1 jogurt naturalny 150g
    pół ogórka
    szczypiorek
    ząbek czosnku

    2 cebule do grillowania
Wystaw ocenę:

4.5 (190 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Dania mięsne

Adana kebap - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Adana kabap 1. Mięso mielone mieszamy z przyprawami i formujemy podłużne wałeczki.Nadziewamy na patyki do szaszłyków i grillujemy na węglu drzewnym lub grillu elektrycznym. Cebule pokroić w plasterki i grillować na złoty kolor.

    Bulgur lub kuskus zalać w misce wrzątkiem i odstawić na 10 min.

    Sałatka-pomidorki do sałatki kroimy na ćwiartki, paprykę na paski, ogórek w plasterki, cebulę w piórka. Doprawiamy solą, pieprzem i sumakiem.

    Cacık- opakowanie jogurtu mieszamy z startym drobno ogórkiem, posiekanym szczypiorkiem i wyciśniętym ząbkiem czosnku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Baranina Mięso Wieprzowina Wołowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Turecka Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować