• 60 min

nie wyobrażam sobie Bożego narodzenia bez makowca sernika i jabłecznika w tym cieście mam wszystkie w jednym

  • 60 min

Składniki:

  • 400 g mąki
    3 żółtka,
    250 g margaryny,
    100 g cukru,
    2 łyżeczki proszek do pieczenia,
    2 łyżki śmietany,
    300 g maku,
    200 g cukru,
    2 jajka,
    zapach migdałowy do smaku,
    0,5 kg sera mielonego,
    200 g margaryny,
    4 jajka,
    200 g cukru,
    1 proszek do pieczenia,
    1 budyń waniliowy,
    1 kg jabłek,
    200 g cukru,
    0,5 szklanki wody,
    1 galaretka agrestowa
    2 opakowania polewy czekoladowej

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

3w1 - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. z mąki, margaryny, cukru, jajek, śmietany i proszku do pieczenia zagniatamy kruche ciasto. dzielimy na pół, chłodzimy, wałkujemy.jeden placek pieczemy na słoto w temperaturze 180 stopni
  • 2. mak parzymy i 3krotnie mielimy
    białka z 2 jaj ubijamy z cukrem, dodajemy żółtka, mak i aromat, wylewamy na kruche ciasto
  • 3. margarynę ubijamy z cukrem i jajkami, dodajemy proszek do pieczenia, budyń i stopniowo ucieramy to wszystko z serem, wylewamy na masę makową
    pieczemy około 1 godziny, studzimy
  • 4. jabłka ścieramy na tarce
    wodę gotujemy z cukrem, dodajemy do nich jabłka, a na koniec galaretkę agrestową, wylewamy na ostudzony placek, przykrywamy warstwą upieczonego kruchego ciasta, polewamy czekoladą
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

3.85 (625 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Ciasto Euforia

4.02 (619 ocen)

Opublikowany w Magazynie
babka piaskowa

To może cię zainteresować