nie wyobrażam sobie Bożego narodzenia bez makowca sernika i jabłecznika w tym cieście mam wszystkie w jednym
60 min
Składniki:
400 g mąki
3 żółtka,
250 g margaryny,
100 g cukru,
2 łyżeczki proszek do pieczenia,
2 łyżki śmietany,
300 g maku,
200 g cukru,
2 jajka,
zapach migdałowy do smaku,
0,5 kg sera mielonego,
200 g margaryny,
4 jajka,
200 g cukru,
1 proszek do pieczenia,
1 budyń waniliowy,
1 kg jabłek,
200 g cukru,
0,5 szklanki wody,
1 galaretka agrestowa
2 opakowania polewy czekoladowej
1.z mąki, margaryny, cukru, jajek, śmietany i proszku do pieczenia zagniatamy kruche ciasto. dzielimy na pół, chłodzimy, wałkujemy.jeden placek pieczemy na słoto w temperaturze 180 stopni
2.mak parzymy i 3krotnie mielimy
białka z 2 jaj ubijamy z cukrem, dodajemy żółtka, mak i aromat, wylewamy na kruche ciasto
3.margarynę ubijamy z cukrem i jajkami, dodajemy proszek do pieczenia, budyń i stopniowo ucieramy to wszystko z serem, wylewamy na masę makową
pieczemy około 1 godziny, studzimy
4.jabłka ścieramy na tarce
wodę gotujemy z cukrem, dodajemy do nich jabłka, a na koniec galaretkę agrestową, wylewamy na ostudzony placek, przykrywamy warstwą upieczonego kruchego ciasta, polewamy czekoladą
Komentarze