Ciasto migdałowe z masą czekoladową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CIASTO KRUCHE:
Margarynę posiekać z mąką. Cukier dobrze roztrzepać z jajkami. Sodę rozpuścić w mleku. Wszystkie składniki połączyć. Zarobić ciasto i podzielić na dwie części. Przełożyć do 2 blaszek (25/35 cm.). Na wierzch jednej części nałożyć masę migdałową. Upiec oba placki w temp. 170*C przez ok. 30 min.
2.MASA MIGDAŁOWA:
Podane składniki wymieszać i stopniowo podgrzewać na wolnym ogniu. Chwilę smażyć i jeszcze ciepłe rozsmarować na cieście. Upiec.
3.BISZKOPT MIGDAŁOWY:
Białka ubić, dodając cukier i żółtka. Pod koniec ubijania dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i migdały. Upiec biszkopt w temp. 170*C przez ok. 30 min.
4.MASA CZEKOLADOWA:
Z mleka, cukru, żółtek, mąki, budyniu ugotować budyń. Masło utrzeć, stopniowo dodając przestudzony budyń i rozpuszczoną czekoladę. Do smaku można dodać odrobinę spirytusu. Masę podzielić na 2 części.
5.PRZEŁOŻENIE CIASTA:
Ciasto kruche - 1/2 masy czekoladowej - biszkopt migdałowy - 1/2 masy czekoladowej - ciasto z masą migdałową.
Komentarze