Ciasto migdałowe z masą czekoladową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto kruche: Margarynę posiekać z mąką. Cukier dobrze roztrzepać z jajami. Sodę rozpuścić w mleku. Wszystkie składniki połączyć. Zarobić ciasto i podzielić na 2 części. Przełożyć do 2 przygotowanych wcześniej blaszek o wymiarach 25x36. Na wierzch jednej części nałożyć masę migdałową. Piec oba placki w temperaturze 170-180°C przez 30-35 min.
2.Masa migdałowa: Podane składniki wymieszać i stopniowo podgrzewać na wolnym ogniu. Chwilę smażyć i jeszcze ciepłe rozsmarować na jednym cieście kruchym.
3.Biszkopt migdałowy: Białka ubić, dodając cukier i żółtka. Pod koniec ubijania dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i zmielone migdały. Wymieszać delikatnie łyżką i wyłożyć na blaszkę 25x36. Piec w temperaturze 180°C przez 35-40 min.
4.Masa czekoladowa: Z mleka, cukru, żółtek, mąki, budyniu ugotować budyń. Masło utrzeć, stopniowo dodając przestudzony budyń i rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę. Do smaku można dodać odrobinę spirytusu.
5.Przełożenie ciasta: 1. Ciasto kruche 2. Połowa masy czekoladowej 3. Biszkopt migdałowy 4. Połowa masy czekoladowej 5. Ciasto z masą migdałową.
Komentarze