Żurek na zakwasie

4.5 (171 ocen)

  • 60 min

Tradycyjna zupa polska przygotowana na zakwasie i wędzonce :) Ślązacy nie zabielają żurku, ja jednak to robię…nazwijmy to „lubelską fanaberią” ;) Naprawdę pyszna zupa, sporo ćwiczyłam, by wychodziła tak smaczna bez dodatku gotowców z torebki i… myślę, że się udało :)

  • 60 min

Składniki:

  • udko/żeberko
    2 marchewki
    1 pietruszka
    por (kawałek dł. 10cm)
    kawałek selera
    pieprz czarny ziarnisty
    ziele angielskie
    liść laurowy
    3-4 ząbki czosnku
    majeranek
    kminek
    sól, pieprz
    1/2 kg swojskiej kiełbaski
    30 dkg boczku
    słoiczek chrzanu
    zakwas do żurku
    śmietana do zupy 30% lub 18%
    2 łyżki mąki
    jaja
Wystaw ocenę:

4.5 (171 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Żurek na zakwasie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowujemy wywar mięsno-warzywny. Obgotowujemy udko/żeberko, dodajemy włoszczyznę (marchew, pietruszka, por, seler) i gotujemy na małym ogniu.
  • 2. Kiedy mięso i warzywa są już miękkie, wyciągamy je z garnka. Do wywaru dodajemy 2 liście laurowe oraz po kilka ziarenek pieprzu czarnego ziarnistego i ziela angielskiego. Następnie kroimy boczek, podsmażamy. Kiełbasę kroimy w plasterki. Wędzonkę wrzucamy do wywaru i nadal gotujemy na małym ogniu. Możemy zetrzeć ugotowaną marchewkę na tartce i dodać do zupy.
  • 3. Doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i kminkiem oraz czosnkiem (można go przecisnąć przez praskę lub wrzucić w całości). Kiedy wędzonka uwolni smak, do zupy dodajemy chrzan. Ja daję cały słoiczek, ale ilość chrzanu należy dostosować do własnych upodobań. Po chwili gotowania, dodajemy zakwas. Gotujemy ok. 15min.
  • 4. Śmietanę do zupy rozczyniamy z mąką i odrobiną gorącej zupy. Dzięki temu śmietana nam się nie zważy.
  • 5. Śmietanę z mąką wlewamy do garnka z zupą, dokładnie mieszamy. Po chwili od zagotowania zdejmujemy zupę z gazu. I gotowe :)

Porady

Żurek podajemy z ugotowanym jajkiem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować